POLICIJA JE DOZNALA ZA ILEGALNE PARTYJE, NEĆE IMATI MILOSTI: / 'Taksisti sve znaju, ispitat ćemo ih. Ako će trebati provaliti, provalit ćemo'

Image
Foto: Ilustracija: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Zamjenik ministra unutarnjih poslova, Damir Trut tvrdi kako inspektori u otkrivanju ilegalnih zabava u Zagrebu prate društvene mreže, a uskoro će krenuti i s informativnim razgovorima

16.11.2020.
21:15
Ilustracija: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
VOYO logo

Iako je ranije najavljeno kako bi gradski Stožer civilne zaštite trebao u ponedjeljak obznaniti nove mjere za Zagreb, to se nije dogodilo. Nije bilo riječi niti o masovnom testiranju građana, iako epidemiološka struka smatra kako bi ono moglo pomoći, pritom se referirajući na stanje u španjolskoj metropoli, Madridu.

"To je odlična stvar da se, zapravo, odmah, vrlo brzo, u kratkom vremenu, izoliraju pozitivni iz zajednice. Na taj način se spriječi širenje virusa. Dakle, vrlo brzo se to može odraditi", rekla je Sandra Šikić zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravanteljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić upozorava da je osjetljivost takvih testova kratkotrajna, svega do osam dana. "Isto tako, dugačije je ako idete u opću populaciju pa bilo da se radi kod kojih nemate žarišta. Tu možete očekivati da negdje 20 - 30 posto ćete moći definirati koji su pozitivni. U žarištima taj postotak će sigurno biti veći", dodaje Markotić.

Image
ZAGREPČANE BI USKORO ZAISTA MOGLI MASOVNO TESTIRATI: /

Objavljeno na kojoj lokaciji bi se to moglo provesti te koje su prednosti i nedostaci

Image
ZAGREPČANE BI USKORO ZAISTA MOGLI MASOVNO TESTIRATI: /

Objavljeno na kojoj lokaciji bi se to moglo provesti te koje su prednosti i nedostaci

Ilegalne zabave šire zarazu

I dok stožeri pokušavaju naći načina kako suzbiti zarazu, čini se da niti ranije epidemiološke mjere ne daju rezultate. Naime, čini se kako su u metropoli prazne ulice samo privid da se ništa ne događa, dok se u stvarnosti održavaju ilegalni korona-partyji gdje je sve kao prije epidemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji imaju informaciju da se bilo što odvija ili izvan predviđenog radnog vremena ili na nekim ilegalnim lokacijama da obavijeste ili policiju ili civilnu zaštitu ili Državni inspektorat i sigurno će se djelovati i to vrlo strogo", poručio je šef Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

No, kako je moguće da svi znaju za zabave, a policija je tek sad krenula u izvide, pokušao je objasniti pomoćnik ministra i načelnik Civilne zaštite. "Moguće je, iako takve događaje i takve aktivnosti zaista treba osuditi. To je neprihvatljivo ponašanje, ne samo iz epidemiološkog smisla, nego i svih ostalih. Raditi nešto ilegalno je za društvo, za sve ono što je propisano propisima i zakonom zaista neprihvatljivo. Inspektori civilne zaštite nisu ljudi koji poznaju noćni život. Oni nadziru provedbene mjere stožera koje trebaju nadzirati, došli su u situaciju da moraju nadzirati noćni život, noćne klubove i sve ostale aktivnosti koje se događaju", pojasnio je u Dnevniku Nove TVDamir Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvene mreže i informativni razgovori

Dodao je kako noćni klubovi nisu jedina mjesta koja inspektori moraju obilaziti, usput naglasivši kako su zbog nepridržavanja epidemioloških mjera prošlog tjedna izrečena 123 usmena upozorenja i 23 prekršajna naloga. Istaknuo je kako im nije cilj kažnjavati.

"Oni nadziru puno događaja, od rada trgovina, rada ugostiteljskih objekata, hodaju gradom, nadziru na tisuće i tisuće objekata. Ovaj tjedan je nadzirano oko 7500 objekata u Hrvatskoj. Kazne se naplaćuju sukcesivno, kako prekršajni nalog dolazi na naplatu, a to je negdje oko 600 tisuća kuna. Nama nije glavni cilj kažnjavati i dovoditi one koji rade u situaciju da plaćaju kazne već dovesti društvo u razinu odgovornog ponašanja u kojem nema prenošenja virusa s jedne na drugu osobu", objasnio je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od alata u borbi protiv širenja zaraze je i praćenje društvenih mreža. "Inspektori prate i društvene mreže, tamo ima različitih informacija, točnih i netočnih. Inspektora nema na tisuće kako bi nadzirali svaku osobu ili svaki objekt. Ovo su objekti koji su tajni, koji su napravljeni u prostorima koji nisu namijenjeni za takvu namjenu. Tamo ima i poreznih prekršaja i svakakvih drugačijih. Uključila se i policija, sigurno je da će biti izrečene prekršajne, a možda i kaznene odredbe", rekao je Trut.

Uskoro će krenuti i s informativnim razgovorima. "Taksisti znaju, policija će napraviti informativne razgovore sa svima onima koji imaju spoznaje. Napravit će provjere takvih objekata. Oni budu zaključani i unutra se puštaju samo provjerene osobe. Ako će trebati provaliti, provalit će u njih i postupat će se", zaključio je Trut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo