POLICIJA ISTRAŽUJE PREDIZBORNU KUPNJU: / ‘Da postanem Mađarica, dali mi paket brašna, šećera, tijesta i čokoladu’

Image
Foto: PIXSELL / screenshot, G.Stanzl

Navodno trgovanje nacionalnošću u Baranji uoči prošlonedjeljnih izvanrednih parlamentarnih izbora počela je istraživati i policija.

16.9.2016.
8:36
PIXSELL / screenshot, G.Stanzl
VOYO logo

Večernji list piše kako policija istražuje lavinu 'prelazaka' Hrvata u Mađare, a u središtu te afere su Šandor Juhas i Robert Jankovics, donedavni i novi saborski zastupnik mađarske manjine.

Nudili joj novac da glasuje za Jankovicsa

"Pitali su me hoću li to učiniti za 200 kuna. Nije mi tada bilo jasno što traže, mislila sam da ću nadgledati izbore. Došli su kasnije po mene da odem u općinu prebaciti se iz Hrvata u Mađare, što sam ja učinila sva važna. Tek sam poslije shvatila što se zbiva, kada su mi rekli za koga moram glasovati. Nije mi savjest mirna, ne mogu spavati", kazuje 41-godišnja Zorica B. iz Baranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKE OPTUŽBE ZA KUPNJU BIRAČA: /

'Idu po selima i ljudima nude 200, 300 kuna'

Image
TEŠKE OPTUŽBE ZA KUPNJU BIRAČA: /

'Idu po selima i ljudima nude 200, 300 kuna'

Ona tvrdi da su joj nudili novac da na izborima zaokruži Jankovicsevo ime. Čak joj je, kaže, dva tjedna prije izbora sam Jankovics došao na kućna vrata u društvu njezine stare poznanice, inače zaposlenice Centra za socijalnu skrb u Belom Manastiru.

"Poslali su mi kasnije paket, kilogram brašna i šećera, gel za tuširanje, tijesto i čokoladu. Bilo me strah pa sam u subotu toj ženi rekla da odustajem. Zaprijetila mi je policijom, da će mi uzeti dijete i kuću", tvrdi Zorica B. Na kraju nije uzela novac niti izašla na biralište, a zatražila je i 'povratak' u Hrvate te sve ispričala policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MASOVNE PROMJENE NACIONALNOSTI U BARANJI: ‘Upišite se kao Mađar, dobit ćete 200 kn’

Čak 852 birača više nego lani

Na slične slučajeve još su tijekom predizborne kampanje upozorili sam Juhas i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi. Tvrdili su da “netko krstari selima” nudeći Romima novac da se izjasne kao Mađari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnje dodatno potkrepljuje podatak Državnog izbornog povjerenstva da je registriranih birača mađarske nacionalnosti na ovim izborima bilo čak 852 više nego na onima u studenome prošle godine. A glasovalo ih je 5212 odnosno 737 više nego lani. Tada je Juhas za samo 20 glasova prestigao protukandidata Jankovicsa, a sada je razlika bila 311 glasova u korist potonjeg. Obojica su dobila znatno više glasova.

Morali fotografirati listić kao dokaz

Juhas kaže kako je još tri snimljena iskaza koji terete Jankovicsa za ovu 'trgovinu' proslijedio policiji. Cijena za promjenu nacionalnosti bila je 200 do 300 kuna, a novopečeni su 'Mađari' nakon glasovanja, prema Juhasovim tvrdnjama, morali fotografirati listić kao dokaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jankovics je pak proslijedio preslik izjave ovjerene kod javnog bilježnika, u kojoj jedna žena tvrdi da ju je na iskaz protiv njega prisilio - Juhas. Juhas pak tvrdi kako ju je Jankovics natjerao da ode bilježniku i sve porekne.

Jankovics tvrdi da je afera izmišljena kako bi se opravdao poraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo