'Prošao kao na piru' / Policajac prijetio kolegi i tjerao ga da pusti pijanog vozača, pa umjesto otkaza nagrađen premještajem

Image
Foto: Zeljko Mrsic/PIXSELL

Disciplinski postupak protiv vozača je završen u rekordnom roku od dva mjeseca, a iako je prijetio kolegi vratio se u policijsku službu

5.7.2017.
10:35
Zeljko Mrsic/PIXSELL
VOYO logo

Dva mjeseca nakon što je završen disciplinski potupak protiv njega, Ante Đuka, nekadašnji pomoćnik načelnika za zaštitu granice PP Imotski i v.d. voditelja Tranzitnog prihvatnog centra za strance u Trilju vraćen je u policijsku službu, piše Slobodna Dalmacija.

Danas mu je naime prvi radni dan nakon suspenzije u Sektoru za granicu PU splitsko-dalmatinske, a u Split je premješten kako bi se smirile tenzije u Imotskome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afera vezana uz njega je izbila 30. travnja u Imotskom kad je policajac Ivan Vladić u 4.30 sati zaustavio vozilo kojim je upravljao 38-godišnjak iz Prološca. Vozač je podvrgnut alkotestu koji je pokazao da je vozač imao 0,65 promila alkohola u krvi. Zbog toga je policajac htio napisati prekršajni nalog protiv njega, no ubrzo je na mjesto događaja stigao i Đuka u policijskom vozilu s još jednim policajcem. Đuka ga je uputio da "stornira prekršajni nalog i napiše da je pogriješio", to jest da "riješi to kako zna" jer bi vrlo lako mogao završiti policijsku karijeru.

Na prvostupanjskom disciplinskom sudu MUP-a u Splitu se Đuki sudilo za težu povredu službene dužnosti (nedolično ponašanje u službi) te je donesena prvostupanjska, nepravomoćna presuda prema kojoj je osuđen na uvjetnu kaznu prestanka državne službe uz rok kušnje od šest mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da se kazna neće izvršiti pod uvjetom da Đuka u tom roku ne počini novu težu povredu službene dužnosti i da će Đuka raditi s dvije prijave na leđima.

Lokalni policajci kažu da je ovakvom presudom "prošao kao na piru", te da iako je jasno zašto se on nije žalio, manje je jasno zašto se nije žalio MUP te se još uvijek nalazi u službi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedbe radi, spominje se i slučaj policajca Matka Tolića koji je ostao bez posla zbog optužbe da je uzeo 100 kuna mita od jednog vozača iako je pravomoćno na sudu oslobođen krivnje, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo