POLARNA HLADNOĆA OKOVALA HRVATSKU: / Temperature pale na -18, snijeg zabijelio i otoke, a najgore nas tek čeka u subotu

Image
Foto: PIXELL

Najniža temperatura izmjerena je jutros na Zavižanu i Sv. Juri i iznosila je 17,5 stupnjeva ispod ništice. Potvrđuje to najavljenu hladnoću koja je okovala Hrvatsku.

6.1.2017.
8:43
PIXELL
VOYO logo

Na Puntijarci je izmjereno -13,4, a u Pargu na Čabru - 10,4 stupnja, podaci su DHMZ-a.

Na Zavižanu su jučer u 17 sati izmjerena 24 centimetara snježnog pokrivača, u Ogulinu 20, a u Gospiću 17 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niske temperature

Danas će biti vrlo vjetrovito i hladno, umjereno i pretežno oblačno, a na sjevernom Jadranu i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj većinom sunčano, ističe se u prognozi DHMZ-a. Mjestimice je moguć slab snijeg, osobito u Lici i unutrašnjosti Dalmacije, a može ga, uz kišu, biti i ponegdje na obali i otocima.

Puhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža jutarnja temperatura između -10 i -5, u gorju i malo niža, a na Jadranu od -6 do -1. Najviša dnevna između -9 i -3, na Jadranu od -3 do 3 stupnja Celzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutros je na Bjelašnici u BiH izmjereno -20 stupnjeva uz sjeverni vjetar brzine 122 km/h, a na Kredarici u Sloveniji -23 stupnja, podaci su nacionalnih meteoroloških službi.

Zabijelile se dalmatinske planine

Prethodne noći snijeg je ponovno zabijelio sve dalmatinske planine, dio Dalmatinske zagore, ali i dijelove otoka Brača, Hvara i Visa. Drugi je to snijeg koji je zabijelio Vidovu Goru na Braču nakon nekoliko dana, a zabijelila su se područja iznad 400 metara nadmorske visine. Nakon dulje vremena zabijelio se i Hum, piše DalmacijaNews.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovaj je put pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja poput Kune i Pijavičnog. U najvišim predjelima poluotoka palo je više od 20 centimetara snijega. Snijeg je prolazno padao u Dubrovniku i Cavtatu kao i u dijelu Konavala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orkanski udari

Orkanski udari, preko 118 km/h, u četvrtak navečer zabilježeni su u Makarskoj, Brelima, Stobreču i krajnjem jugu Dalmacije, dok će se vrhunac bure dogodit danas, kada se podno Velebita očekuju najjači udari koji lokalno mogu dosezati, čak i prelaziti 200 km/h, a orkanskih udara neće nedostajati ni u Dalmaciji.

Najhladnija subota

Najhladniji dan tjedna bit će subota. Iako će vjetar početi slabjeti, ponegdje se mogu izmjeriti najniže vrijednosti temperature zraka posljednjih 50-ak godina! Ni nedjelja neće biti mnogo drukčija, osim što će vjetar dodatno oslabiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar kod Žrnovnice

U ranim večernjim satima planuo je požar na lokaciji Vilar. Do ovog požara je, prema informacijama s terena, došlo uslijed pada dalekovoga. U rekordno kratkom roku, vatrogasci DVD-a Žrnovnica dojurili su na tek aktivirano požarište s čak pet vozila. Usprkos snažnoj i ledenoj buri, čiji su udari prelazili orkanskih 120 km/h, vatra je ugašena u svega 30 minuta. Da nije bilo ovako efikasne reakcije vatrogasaca, tko zna kako bi ovaj požar završio s obzirom na jačinu vjetra ove noći, javlja Dalmacija news.

Upozorenje HAK-a

Prema izvješću Hrvatskog autokluba za sav promet zbog olujnog vjetra zatvorene su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Novog Vinodolskog do Senja dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno s orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zabrana prometa

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama u Lici, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji:

DC1 Vaganac-Udbina, DC25 Korenica-Gospić-Karlobag, DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS), DC52 Špilnik-Korenica, DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo, DC429 Selište Drežničko-Prijeboj, DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5199 Šušanj-Štirovača, sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije. U prekidu su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

katamaranske linije: Mali Lošinj-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Korčula-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split i Vis-Split; trajektne linije: Brestova-Porozina, Stinica-Mišnjak, Lopar-Valbiska, Prizna-Žigljen, Splt-Supetar, Split-Rogač, Sumartin-Makarska, Drvenik-Sućuraj; brodske linije: Zadar-Preko i Mali Lošinj-Susak-Unije.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo