Polančec: Kosor je znala sve o MOL-u

Je li krajem 2008. i početkom 2009.

11.10.2010.
11:41
VOYO logo

"Premijerka Kosor nije sudjelovala ni na sastanku u prosincu 2008. godine, ni u siječnju 2009. godine, kako pišu pojedini mediji", piše u Vladinom priopćenju od prošle srijede, kojim su demantirani brojni napisi da je Kosor znala sve o prepuštanju upravljačkih prava Mađarima. No, bivši potpredsjednik Vlade i bivši ministar gospodarstva Damir Polančec tvrdi da Banski dvori lažu, te da je i sam prilikom saslušanja pred Povjerenstvom htio govoriti o tim sastancima, ali je to jednostavno zaboravio učiniti.

"Bila je to za mene jedna posebna situacija. Ispitivali su me i članovi stranke kojoj sam tada još uvijek pripadao, sve su to pratili brojni novinari, a bio je to moj praktično prvi javni nastup otkad sam završio u pritvoru. Stoga se nisam sjetio reći sve što sam planirao. Ali, sada, posebno nakon što Jadranka Kosor opovrgla da smo se sastajali oko Ine, motiviran sam otkriti punu istinu o tome", rekao je Polančec za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je bila posrednik između Šukera i Polančeca

Polančec tvrdi da su u njegovom Ministarstvu gospodarstva održana tri sastanka na kojima su sudjelovali samo članovi Vlade, i još jedan, kojem su osim njih prisustvovali predstavnici MOL-a.

"Činjenica je da ja Jadranki Kosor nikad nisam dao na uvid nacrt izmjena dioničkog ugovora koji sam sklapao s MOL-om. Međutim, ona je ipak bila jako upućena u sve o čemu smo pregovarali s Mađarima. Naime, na sastancima u Ministarstvu gospodarstva održanima krajem 2008. i početkom 2009. godine uz Ivana Šukera, Marinu Dropulić Matulović i mene bila je i Jadranka Kosor. Na tim se sastancima raspravljalo o svim detaljima ugovora. Pouzdano znam da je Jadranka Kosor tamo bila po izravnom Sanaderovom nalogu", ispričao je Polančec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da je poznato da su između Šukera i njega uvijek vladali zategnuti odnosi, pa kako bi se održala mirna i konstruktivna atmosfera Sanader je poslao potpredsjednicu Vlade "kao svojevrsnog posrednika između nas dvojice". Polančec tvrdi i da je Kosor na tim sastancima dobila i sve potrebne informacije o ugovoru.

'Siguran sam da postoji zapisnik o sastanku'

Nakon što su u tri navrata razgovarali međusobno, oni su se jednom, tvrdi Polančec, sastali i s mađarskom stranom koju su zastupali čelni čovjek MOL-a Zsolt Hernad i predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Siguran sam da negdje postoji zapisnik ili zabilješka s tog sastanka. Sjećam se i službenog poziva za sastanak u kojem je među sudionicima na prvom mjestu bilo navedeno ime i prezime današnje premijerke. Dakle, Jadranka Kosor nikako ne može govoriti da ništa nije znala o izmjenama dioničkog ugovoru", zaključio je Polančec za Novi list.

Bivši premijer Ivo Sanader u utorak bi trebao sjesti pred članove Povjerenstva za privatizaciju Ine i ispričati kako su krajem 2008. i 2009. godine održavani sastanci o izmjeni dioničkog ugovora između Vlade i MOL-a. Svakako će biti zanimljivo čuti koga će Sanader navesti kao sudionike spornih sastanaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u ponedjeljak će iskaz USKOK-u dati bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, kojeg se tereti da je oštetio državnu elektroprivredu za 600 milijuna kuna kupnjom skupe struje, koju je kasnije prodao TLM-u za višestruko nižu cijenu. Mravak u obrani tvrdi kako je sve radio po odluci Vlade RH, na čijem je čelu bio Ivo Sanader.

Prethodni članci:

arti-201010050544006 arti-201009140351006 arti-201009190349006 arti-201009150998006 arti-201009150024006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo