Stanje na HRT-u diglo na noge civilne udruge

Opomene pred otkaz koje su dobile novinarke HRT-a Maja Sever i Elizabeta Gojan, zbog toga što su ukazale na krizu upravljanja na HRT-u, digle su na noge organizacije civilnog društva.

8.5.2012.
11:00
VOYO logo

Naime, GONG je priopćio da je u roku od 24 sata više od 20 organizacija civilnog društva podržalo prosvjedno pismo koje su u ponedjeljak objavili Hrvatski P.E.N. centar, Kuća ljudskih prava – BaBe!, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću te GONG.

Prosvjedno pismo poslali su Ministarstvu kulture i Odboru za medije Hrvatskog sabora, "povodom prijetnji otkazom uglednim novinarkama HTV-a i aktivisticama Hrvatskog novinarskog društva koje ukazuju na najvažnije društvene probleme, krizu novinarstva u Hrvatskoj te na krizu upravljanja na HRT-u", odnosno Elizabeti Gojan i Maji Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od siječnja nitko ništa nije napravio

"Podsjećamo na probleme i prijedloge rješenja iz Apela upućenog Vladi i Hrvatskom saboru za uspostavu vjerodostojnosti javne funkcije HRT-a koji je još u siječnju 2012. godine potpisao veliki broj istaknutih strukovnih udruženja i organizacija civilnog društva, kao i na videoapel kreativnog osoblja HTV-a iz ožujka 2012. Na sve probleme na koje ogranak HND-a pri HTV-u, te Sindikat novinara koji djeluje na HRT-u te zainteresirana javnost kontinuirano upozoravaju, Uprava ne reagira dijalogom i promjenama, nego prijetnjama i ugrožavanjem novinarskih sloboda i radnih prava novinarki i aktivistica koje su podigle svoj glas u zaštitu HRT-a kao središnje hrvatske javne medijske institucije od partikularnih interesa i štetne poslovne politike.

Moramo konstatirati kako obećanja koja su dobivena od Ministarstva kulture, ali i više članova Odbora za medije Hrvatskog sabora za preuzimanjem političke odgovornosti i rješavanjem krize na HRT-u na uglavnom još nisu ni približno ispunjena, dok se program, profesionalni standardi, suradnički odnosi i reputacija HRT-a sve dublje urušavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražimo od nadležnih institucija – prvenstveno Ministarstva kulture i Odbora za medije Hrvatskog sabora – da zaštite novinarske slobode na HTV-u te napokon razriješe krizu upravljanja na HRT-u. Krajnji je čas za smjenu Uprave koja je HRT dovela u ovakvo stanje te za novi programsku i poslovnu politiku koja će HRT-u vratiti na kolosijek demokratskog javnog medijskog servisa s vodećom ulogom i ugledom ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji", piše u pismu.

Pokrenuta i internetska peticija

Podršku ovom apelu u roku od 24 sata izrazile su i organizacije – članice Platforme 112: Zelena akcija, Zbor istraživačkih novinara, Pravo na grad, Udruga za demokratsko društvo, Zagreb Pride, redakcija tjednika Novosti, Fade In - Fantastično dobra institucija, Srpski demokratski forum, Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo, Mreža mladih Hrvatske, CESI, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za samozastupanje, Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Projekt građanskih prava Sisak, Iskorak, Sjaj – udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama, Mirovna grupa OAZA, Centar za građanske inicijative Poreč, Kulin ban – udruga za zaštitu ljudskih prava i nezakonito razvlaštenih dioničara Zagreb, Savez udruga stanara Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi oni koji se slažu s ovim apelom, mogu ga podržati potpisivanjem internetske peticije na sljedećem linku: http://www.change.org/petitions/hrt-podr%C5%A1ka-za-otvoreno-pismo-povodom-ugro%C5%BEavanja-novinarskih-prava-na-htvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo