Grabar Kitarović opalila po Vladi, kako će reagirati Milanović?

21.1.2015.
6:54
VOYO logo

Novoizabrana hrvatska predsjednica obećava promicati odgađane gospodarske reforme, no kako su ovlasti predsjednika ograničene, a pojedinosti reforma tek treba vidjeti, možda je najveća važnost njezine iznenađujuće pobjede pokazatelj ishoda predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj krajem godine, piše u utorak britanski dnevnik Financial Times.

U ekskluzivnu komentaru za list Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je Hrvatska prešla dug put, no mora potpuno promijeniti sadašnju ekonomsku paradigmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao i mnoge zemlje u Europskoj uniji, Hrvatska je teško pogođena gospodarskom krizom, ali svari koje smo učinili ili nismo učinili otežavaju stanje", poručila je novoizabrana predsjednica.

U njima vidi izravan napad na socijaldemokratsku vladu s kojom će Grabar Kitarović morati u "neugodnu kohabitaciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo hrabrosti za nepopularne mjere

Podsjeća da u Hrvatskoj pojedinosti planiranih reformi nisu jasne, te da ni Milanovićeva niti prijašnje HDZ-ove vlade nisu imale hrabrosti provesti nepopularne mjere kao što su "liberalizacija rada, nastavak privatizacije i suzbijanje birokracije".

U oporbi HDZ ne nameće radikalne reforme unatoč tome što kritizira vladinu politiku, a njegov je "ekonomski program nedovršen", piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Citira ocjenu analitičara Josipa Glaurdića sa sveučilišta Cambridge koji drži da će sukob između predsjednice i vlade biti sada veći nego u doba Ive Josipovića, no taj "sukob ne znači i veće izglede za reforme - već samo više hrane za medije".

Grabar-Kitarović u svojoj je kampanji nastojala istaknuti čvrstinu pa se predstavljala kao "alfa-ženka" potekla sa sela koja zna voziti traktor, pucati i musti kravu, nedvojbeno da naglasi suprotnost mlakom Josipoviću kojemu je otac bio visokorangirani komunist. I u vanjskoj je politici najavila oštriji pristup, opet da istakne koliko se razlikuje od pomirljivog Josipovića koji je nastojao popraviti odnose u bivšoj Jugoslaviji, navodi britanski dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povratak HDZ-a

"No unatoč čvrstim riječima u gospodarstvu i vanjskoj politici i simboličnoj važnosti izabrane prve žene na čelo države, pobjeda Grabar-Kitarović je vjerojatno najvažniji znak povratka HDZ-a", ocjenjuje FT.

"Bit će to velik poticaj HDZ-u u kampanji za parlamentarne izbore", jer "sve je u politici moguće. No pobjeda HDZ-a uz jesen čini se gotovo sigurnom", kaže Glaurdić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo