PROTUPOPLAVNI SUSTAV / Pogledajte kako izgleda Hrvatska Kostajnica iz zraka. Na snazi izvanredne mjere obrane od poplava

Područje su obišli direktor Hrvatskih voda, župan sisačko-moslavački i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice

12.3.2024.
15:44
VOYO logo

U Hrvatskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Vodostaj rijeke Une porastao je za više od dva i pol metra pa se prvi put u Hrvatskoj koristi protupoplavni sustav napravljen prije četiri mjeseca. To je vrsta brane koju, kažu iz Hrvatskih voda, do sada nisu koristili, pa je ovo i test novog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Područje su obišli direktor Hrvatskih voda, župan sisačko-moslavački i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Snimke iz zraka pokazuju kako izgleda stvarno stanje tamo gdje brane štite kuće da voda ne uđe u njih.

Dodajmo da je rijeka Krapina od podneva do 14 sati vodostaj pao za četiri centimetra te je iznosio 556 centimetara. Una je do 13 sati porasla na 389 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

Podsjetimo i da je jučer gost RTL-a Danas bio Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplave Hrvatskih voda.

"Svjedočili smo prošlih godina i puno većim vodostajima od ovih koje očekujemo. Novina je što je u siječnju dovršen taj montažno-demontažni sustav barijera u dužini malo većoj od 550 metara. One se u ovom trenutku postavljaju i do sutra ujutro bit će spremne prihvatiti ovaj veliki vodni val", rekao je Novosel sinoć u našoj emisiji. Objasnio je da se te barijere po potrebi montiraju i demontiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našim emisijama u 16.30 i 19 sati javljamo se uživo iz Hrvatske Kostajnice gdje pratimo stanje na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo