TESTIRANI U SLUNJU / Pogledajte kako djeluju hrvatski dronovi kamikaze. Banožić se pohvalio: 'Vojsku opremamo najmodernijim tehnologijama'

Image
Foto: MORH

Na poligonu 'Eugen Kvaternik' testiran je besposadni zrakoplovni sustav hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova modernih dronova kamikaza

14.3.2023.
17:53
MORH
VOYO logo

Na vojnom poligonu u Slunju u utorak je testirano nekoliko tipova besposadnih zrakoplovnih sustava koje je moguće koristiti u različitim vojnim zadaćama, a ministar obrane Mario Banožić poručio je kako se Hrvatsku vojsku nastavlja opremati najmodernijim tehnologijama.

Na poligonu „Eugen Kvaternik“ testiran je besposadni zrakoplovni sustav hrvatskog proizvođača, odnosno nekoliko tipova modernih dronova kamikaza, pojašnjava se u priopćenju Ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Dronovi kamikaze moderno su oružje i kod brojnih vojski pokazuju izvanredne rezultate u stjecanju prednosti na bojišnici. Hrvatsku vojsku nastavljamo opremati najmodernijim tehnologijama i razvijati njezine sposobnosti“, poručio je ministar obrane Mario Banožić.

Image
Foto: MORH

Uz resornog ministra, testiranju je nazočio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez dodatnih informacija

Kako pak navodi Jutarnji list, samo za visoke predstavnike vojske i MORH-a održana je prezentacija dronova, na kojoj nisu bili civilni mediji. Fotografije, koje je MORH - uz ovo kratko priopćenje objavio na svojim stranicama - objavio, ne prikazuju dronove kamikaze. Nema informacija tko je proizvođač dronova, čiji su dronovi testirani, koliko bi ih Hrvatska kupila, ni u kojem vremenskom razdoblju. Ovo je također jedna od prvih informacija da Hrvatska vojska namjerava nabaviti borbene dronove.

HV u svom sastavu ima nekoliko bespilotnih letjelica Orbitec te manje tipa Skylark koje se koriste za nadzor i izviđanje terena. Dronovi kamikaze postali su planetarno poznati nakon njihove uporabe u Ukrajini, gdje ih koriste obje strane u ratnom sukobu. Mogu nositi oko 50 kilograma eksploziva, a mali su i prenosivi te se mogu lako lansirati. Sjedinjene Države su ukrajinsku vojsku opremile dronom kamikazom Switchblade 300, koji je težak oko 2,6 kilograma te se može nositi u ruksaku. Vrlo se lako postavlja i lansira te može 15 minuta letjeti brzinom od 96 km/h, dok njegova kamera i GPS sustav snimaju neprijateljsku poziciju ili objekte. Kada nacilja metu i dobije naredbu, dron može ubrzati na 160 km/h i zabiti se u određeno područje, pri čemu eksplodira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dronovi kamikaze postali su popularni jer se mogu koristiti kao krstareći projektili, ali su mnogo jeftiniji. Procjene govore da im je cijena oko 20 tisuća dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo