NE, OVO NIJE MAGLA! EVO KAKO IZGLEDA NOVI ZAGREB: / Građani dobili upozorenje: 'Odgodite aktivnosti na otvorenom!'

Image

'Razmislite o smanjenju ili odgodite zahtjevne aktivnosti na otvorenom, ako imate simptome kao što su kašalj i iritacija grla'

25.7.2019.
11:57
VOYO logo

Stanovnici hrvatske metropole, osobito oni iz Novog Zagreba, od jučer su zabrinuti oko zraka koji udišu kada je izbio požar u Jakuševcu. Gorjelo je u reciklažnom dvorištu, a dok službena izvješća govore da je u požaru završio odbačeni namještaj, građani se pitaju kada će smrad nestati i kada će se magla povući. Scene magle u Novom Zagrebu neodoljivo podsjećaju na scene iz HBO serije "Chernobyl". Zbog svega nevedenog, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada objavio je podatke o kvaliteti zraka u Zagrebu s preporukom za osobe slabog zdravlja i osjetljivim osobama, ali i općoj populaciji:

"Smanjite ili odgodite zahtjevne aktivnosti na otvorenom. Preporučuje se smanjen boravak djeca i starijih osoba na otvorenom. Razmislite o smanjenju ili odgodite zahtjevne aktivnosti na otvorenom, ako imate simptome kao što su kašalj i iritacija grla", stoji u upozorenju prenose Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Novi Zagreb u sumaglici nakon požara na Jakuševcu

Image

Novi Zagreb u sumaglici nakon požara na Jakuševcu

Kako bi se požar do kraja ugasio, odvija se raskopavanje terena i dogašivanje, javljaju iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. "U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i više od 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste", izvijestili su iz Ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema onečišćenja zraka

"Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dopuštene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati (od 24 do 6 sati) zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala", izvijestili su sinoć iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar".

Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ
Image
Foto: DHMZ

U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima će, poručuju, pravodobno obavijestiti javnost. No, ono što preporučuju iz Štampara jest izbjegavanje nepotrebnog zadržavanja u neposrednoj blizini požarišta. Nakon što je požar u reciklažnom dvorištu stavljen pod kontrolu, djelatnici "dr. Andrije Štampara" obavili su mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i u naselju Mičevec i prema preliminarnim rezultatima nisu pronađene štetne čestice u zraku. Mjerenja su obavljena i u naselju Mičevec budući da je vjetar skrenuo dim te je umjesto prema Utrini krenuo prema tom naselju, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini ukazao je na to da "Grad Zagreb ne mjeri kvalitetu zraka u Novom Zagrebu, na što se već upozoravalo, naime, od devet mjernih postaja, niti jedna nije smještena u Novom Zagrebu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo