Tragedija kod Zablaća /

Poginulog pilota Baturinu prije pet godina snimali smo kao najboljeg u klasi: 'Jednostavno, ispunjenje sna'

Uzrok nesreće znat će se možda tek za godinu dana koliko bi istraga mogla trajati

28.1.2020.
18:47
VOYO logo

Nakon jučerašnje tragične nesreće vojnog helikoptera, iz mora kod Zablaća pronađeno je i izvučeno tijelo drugog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 32-godišnjeg natporučnika Tomislava Baturine

Istovremeno, započelo je i izvlačenje više od 1500 kilograma teške olupine helikoptera Kiowa Warrior. Uzrok nesreće u kojem su izgubljena dva života, još nije poznat.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijelo natporučnika Tomislava Baturine pronađeno je u moru u helikopteru na dubini oko 26 metara. 

tijelo prebačeno na Odjel patologije bolnice Šibenik radi obdukcije, sada se vrše pripreme i vade se dijelovi letjelice. Sutra se očekuje da bi se sama letjelica izvukla", rekao je Branko Čvrljak, zamjenik županijskog državnog odvjetnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvlačenju helikoptera sudjeluje i ratni brod "Faust Vrančić", koji je opremljen i dizalicom. Do kraja dana izvučen je trup helikoptera, a pronađena je i crna kutija.  

Na terenu su najbolji stručnjaci, tvrde u MORH-u. Pomoć su ponudili i Amerikanci, a kontaktiran je i proizvođač, od kojeg su dobivene instrukcije kako sačuvati dokaze. 

Uzete su snimke nadzornih kamera kuća s obale. Kamera na drugom helikopteru nije bila uključena. A iako očevidci tvrde da je pad helikoptera odjeknuo, glavni vojni istražitelj kaže da nije bilo eksplozije.  

Zašto su letjeli nisko, u Ministarstvu kažu, riječ je o takozvanom brišućem letu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li u pitanju ljudski faktor, helikopter ili nešto treće? Riječ je o gotovo novom helikopteru s tek 500 sati leta. Piloti su također iskusni. 43-godišnji bojnik Marin Klarin, vrhunski je pilot već gotovo 20 godina, obučavao je hrvatske i strane pilote u Eskadrili obuke helikoptera.  

Tomislava Baturinu prije pet godina snimili smo kao najboljeg u klasi.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jednostavno ispunjenje sna nakon školavanja koje je bilo zahtjevno i teško, ali s obzirom na nagradu nije bilo nikakvih problema", rekao nam je tada Baturina.

Bio je jedan od najperspektivnijih mlađih pilota izabran za obuku za upravljanje Kiowa Warriorom. 

"Jako veliki izazov i jako velika motivacija prije svega da odmah učimo na nečemu novom letiti i da to savladamo. Bit će tu dosta posla, ali veselimo se svi tome", rekao je u prosincu 2016.

Helikopteri Kiowa Warrior smatraju se vrlo sigurnim letjelicama, jesu li bili adekvatno opremljeni ili je u pitanju nešto drugo, znat će se možda tek za godinu dana koliko bi istraga mogla trajati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo