Tko je želio na tron? / Poduzetnik i kauboj s Trešnjevke, nogometni trener... Koga smo sve mogli izabrati za predsjednika?

Miroslav Ćiro Blažević predsjednik je htio postati 2005. U prvom je krugu dobio manje od jedan posto glasova

17.12.2019.
10:38
VOYO logo

Ovo je sedmi put da Hrvatska bira predsjednika Republike, a u šest puteva dosad bilo je stvarno svakavih kandidata. Tko može zaboraviti 2005. kada je 400.000 glasova dobio američki poduzetnik i kauboj s Trešnjevke Boris Mikšić.

300.000 glasova pak prije pet godina je dobio Ivan Vilibor Sinčić i lansirao Živi zid u orbitu. Bio je tu i Nadan Vidošević, prije nego je optužen za zloupotrebu položaja i prije nego mu je u bunkeru pronađen polarni medo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija Hebrang, Dragan Primorac, Vesna Škare Ožbolt, Ćiro Blažević, Ljubo Ćesić Rojs... I oni su htjeli biti predsjednici.

Koga smo se mogli birati?

Amerikanci su za predsjednika izabrali biznismena bez dana političkog iskustva, Ukrajinci otišli još dalje i izabrali komičara, a Hrvati su svojedobno mogli birati čak i nogometnog izbornika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Ćiro Blažević predsjednik je htio postati 2005. U prvom je krugu dobio manje od jedan posto glasova.

"Hrvatski čovjek je izuzetno pametan i mudar, on će vam danas reć i ovo i ono, ali onda kad uzme odgovornost da glasa. Glasat će pametno. Tako se i meni dogodilo. Da su sve ankete pokazivale kako ja Mesića ugrožavam, a onda je došlo glasanje. Ja sam dobio nula bodova, a Mesić je sve dobio. Hrvatski čovjek kaže on je ipak nogometaš. Bojim se da će tako i za Škoru biti, on je ipak pjevač, odličan, ali samo pjevač2, poručio je bivši predsjednički kandidat 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste je godine i general Ljubo Ćesić Rojs bio kandidat. U prvom krugu nije osvojio niti dva posto glasova. 

Gužva 2012.

2005. govorio je kako je ostvario svoj američki san, a onda je htio postati i predsjednik. Poduzetnik i kauboj s Trešnjevke Boris Mikšić postao je prava zvijezda. Od potpunog outsajdera došao je gotovo do gotovo 18 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije odustao, ali pet godina kasnije dobio je deset puta manje glasova. A te 2009. bila je dosad najveća gužva, čak 12 kandidata.

Tadašnji HDZ-ov kandidat Andrija Hebrang danas kaže kako, po stranačkoj stezi i opredjeljenju, umjesto Škore odabire Kolindu Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U prošim i pretprošlim izborima HDZ je lansirao lažnjake. Dakle, koji nemaju nikakvu šansu dobit izbore da bi rušili svog kandidata. U mojoj kampanji pretprošlog puta su takvi kandidati bili Dragan Primorac i Nadan Vidošević koji su isto bili bivši HDZ-ovi ministri. Dakle, tri bivša HDZ-ova ministra od kojih dvojica nemaju nikakve šanse po anketama ni po ugledu političkom koji su imali ulogu da privuku jedan dio birača, a dovoljno je privući jedan postotak da nemaš dovoljno", dodaje Hebrang.

Nadan Vidošević tad je osvojio 70 tisuća glasova manje od Hebranga. Birači su ga već tada propitivali o impresivnoj kolekciji umjetničkih djela. Četiri godine kasnije, Vidošević je završio u Remetincu zbog afere Remorker, a policija je iz tajnog bunkera u njegovoj kući zaplijenila hrpu umjetnina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Kujundžić prije pet godina bio je predsjednički kandidat svoga Saveza za Hrvatsku. Na izborima je osvojio šest posto glasova. Danas je Kujundžić ministar u HDZ-ovoj Vladi. Jedan od protukandidata tad mu je bio Ivan Vilibor Sinčić. 16 posto glasova dalo mu je status nove političke zvijezde.

Pet godina kasnije, fotelja u europskom parlamentu posvađala je euroskeptike u Živom zidu, koji danas ne podržavaju jednog od svojih simbola Ivana Pernara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo