orkansko jugo / Podivljalo more: Valovi se dizali i do sedam metara, izmjeren najveći vodostaj od 1929. godine

Image
Foto: PIXSELL

Za priobalnu Hrvatsku jučerašnje olujno nevrijeme stvorilo je dosta problema

30.10.2018.
8:43
PIXSELL
VOYO logo

Žestoko nevrijeme s obilnom kišom i olujnim jugom obrušilo se na Hrvatsku, a da ovo vrijeme nije za šalu govori i podatak da je bio proglašen i crveni meteoalarm.

Za priobalnu Hrvatsku jučerašnje olujno nevrijeme koje je nosilo sve pred sobom stvorilo je dosta problema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istra

Zbog orkanskog juga koji je na mahove puhao brzinom većom od 100 km/h na području Istre na mnogim cestama ima srušenih stabala i granja stoga savjetujemo vozačima da voze opreznije. U Ponedjeljak oko 18 sati počelo je i jače grmljavinsko nevrijeme.

Čisti adrenalin zbog divlje, nesputane prirode imalo je priliku doživjeti više od stotinu Puljana koji su popodne stigli na Rt Kamenjak. Udari orkanskog juga progutali su Rt i nosili morsku pjenu duboko na kopno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

(Izvor: Dusko Marusic/PIXSELL)

Olujni vjetar stvarao je podosta problema u Poreču. Osim visoke razine mora, u Poreču i na cijeloj Poreštini jak vjetar ruši stabla, tende, reklame, pa čak dijelove fasade i krovova, poput crijepova. Između 13 i 23 sata, Županijski centar 112 Pazin dobio je više od 200 dojava građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hitne službe vatrogasaca, policije i komunalnog poduzeća Usluga Poreč bili su na terenu i uklanjali porušena stabla, a osigurana je i dvorana Veli Jože s koje je olujni vjetar otkinuo dio krova. Pristup dvorani je trenutno zabranjen.

Jaki vjetar iščupao je limariju sa zgrada u Poreču i Novigradu, a službe su uklanjale porušena stabla, grane, kamenje, šljunak, plastičnu signalizaciju na cestama te su intervenirali u Labinu i Kršanu zbog polovljenih podruma. Struje je nestalo na dijelovima područja Pazina, Poreča, Pule i Buja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog vode na kolniku bila je zatvorena cesta D75 kod Novigrada za sav promet, a zbog stabla na kolniku cesta ŽC 5042 Višnjan – Tićan od 19:45 do 20:50 sati, doznaje Glas Istre. 

Vatrogasci su tijekom ponedjeljka ujutro zbog stabala s prometnica dva puta intervenirali u Pazinu te jednom na cesti Fažana-Peroj. Zbog vode na kolniku bila je zatvorena državna cesta DC75 Novigrad-Poreč na predjelu Antenal. Zbog visoke plime neke su rive u istarskim gradovima poplavljene, prenosi iPress.rtl.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od dva nestala mladića koja su u ponedjeljak poslijepodne, unatoč orkanskom jugu, odlučila na jedrenje na dasci u blizini svjetionika u Savudriji, samostalno je doplivao do obale.

Djelatnici Nacionalnog parka Brijuni i gosti koji su se tamo zatekli, uspješno su prebačeni na kopno, točnije na Fažanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koliko znam nitko nije spavao na Otočju. Bilo nas je stotinjak na brodu, većinom radnici, ali i nešto gostiju, i svi smo se prebacili na kopno. Iako ni dugogodišnji radnici ne pamte ovakvo nevrijeme, ni na brodu ni na otoku nije bilo ni panike ni drame, ni kod radnika ni kod gostiju", rekao je djelatnik NP Brijuni za Glas Istre.

Rijeka

Rijetko viđen prizor jučer u riječkoj putničkoj luci – jaka plima podigla je more gotovo do visine kada prijeti izlijevanje na rivu! No nije to toliko neuobičajena pojava u ovim vremenskim uvjetima kada kombinacija jakog juga i plime dovodi do izrazitog povećanja razine mora u riječkoj luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

(Izvor: Goran Kovacic/PIXSELL)

Zbog toga je problema bilo i na glavnoj tržnici, posebno oko ribarnice, gdje su se izlile podzemne vode i poplavile velik dio tržnice. Voda je izbijala iz odvoda i kanalizacije što je dovelo i do jakog smrada, zbog čega je većina štandova na tržnici danas ujutro bila zatvorena, piše Riječanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kako javlja Novi list, plaža za pse na Kantridi gotovo je u potpunosti nestala. 

U ponedjeljak 29. listopada 2018. na mareografskoj postaji u Bakru zabilježen je u 21:25 sati vodostaj koji za 127 centimetara premašuje srednju morsku razinu. To je najveći vodostaj zabilježen od 1929. godine, kada je utemeljena postaja u Bakru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Prve analize jasno ukazuju na važnost tzv. olujnog uspora, tj. uzdignuća morske razine povezanog s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra. Dodatni su čimbenik plimne oscilacije, koje su u navedeno vrijeme podržavale brzo podizanje morske razine. Još jedan mogući čimbenik su strojni valovi Jadranskog mora, koji su mogli biti pobuđeni prije opaženog maksimuma i tako mu pridonijeti, ali o njihovoj važnosti znat ćemo više nakon što se provede detaljna analiza. Pojavi rekordno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine vezan uz klimatske promjene, a brzina tog porasta u zadnjim desetljećima u Jadranu iznosi oko tri milimetra godišnje", piše u priopćenju Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. 

Kvarner

Olujno jugo i valovi visoki do pet metara divljali su večeras Kvarnerom, a snimke s Krka i Hvara izgledaju zastrašujuće. Uslijed jakog vjetra duž obala Kvarnera cijeloga dana podižu se visoki valovi što je kulminiralo večeras. Jugo i kiša 'tuku' takvom silinom da se nitko od stanovnika ne usudi izaći iz domova ako baš ne mora. Uglavnom izlaze oni koji moraju provjeriti stanje svoje imovine, bilo na moru ili na kopnu, prenosi Riječanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 23 sata došlo je do naglog dizanja razine mora na otoku Hvaru, piše Dalmacija danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šibenik

A u potpunom mraku na pola sata našao se Šibenik nešto iza 18 sati zbog olujnog juga. Kako doznaje Šibenik.in elektronaponskom postrojenju u Bilicama začulo se više od deset detonacija prije nestanka struje.  Tijekom večeri srušilo se i nekoliko stabala.

Otok Ugljan

Službenici Lučke kapetanije Zadaru su po orkanskom nevremenu na moru, uspješno i u vrlo kratkom roku obavili hitan medicinski transport (MEDICO) teško ozlijeđene 18-godišnje pacijentice s otoka Ugljana u Zadar, izvijestili su u utorak ujutro iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MEDICO akcija poduzeta je u koordinaciji Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka). U MRCC je sinoć u 18,20 sati zaprimljen poziv liječnice iz mjesta Kali na otoku Ugljanu o potrebi hitnog medicinskog transporta teško ozlijeđene pacijentice, A. B. (rođena 2000. godine).

Obaviještena je Lučka kapetanija Zadar čiji su službenici unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim prilikama na moru u 18,45 sati  isplovili iz Luke Gaženica prema Kaliju, kamo su pristali u 18,58 sati i ukrcali pacijenticu i liječnicu na spasilačku brodicu. U Luku Gaženica su pristali u 19,18 sati, a pacijenticu su u preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Zadar, čime je akcija spašavanja uspješno okončana, priopćeno je iz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Autor videa: Dalmacija Danas)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Split

Zbog nevremena na Jadranskome moru, splitska luka Lora Hrvatske ratne mornarice (HRM) spremna je pomoći civilnim brodovima, izvijestilo je u ponedjeljak navečer Ministarstvo obrane, a u Jadroliniji su rekli kako su na otvorenome moru tijekom dana valovi bili visoki i do sedam metara.

"U skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, zbog najavljenih vremenskih neprilika, danas, 29. listopada 2018. Hrvatska ratna mornarica spremna je pružiti potporu splitskoj Lučkoj upravi i Jadroliniji", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu Jelena Ivulić je rekla kako su u prekidu sve katamaranske linije na splitskome plovnom području te trajektne linije: Split-Vis, Split-Stari Grad (Hvar), Split-Rogač (Šolta), Split-Supetar (Brač), Split-Vela Luka, Split-Lastovo te Sućuraj-Drvenik i Supetar-Makarska.

Image

Pogledajte dramatične fotografije orkanskog nevrijemena koje se obrušilo se na Hrvatsku

Image

Pogledajte dramatične fotografije orkanskog nevrijemena koje se obrušilo se na Hrvatsku

"Orkanski jugo danas je na otvorenome moru stvarao valove do šest ili sedam metara visine a udari vjetra su 50 do 60 kilometra na sat", rekla je Jelena Ivulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako su potvrdili iz Ministarstva obrane, zbog nevremena koje je pogodilo Jadran, u prekidu su neke trajektne, brodske i katamaranske linije te je omogućeno privezivanje brodova u splitskoj luci Lori Vojarne "Admiral flote SvetoLetica-Barba".

"Utočište od nevremena već je u subotu, 27. listopada 2018. zatražio brod Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske 'Naše more', koji će biti privezan u Lori dok se meteorološki uvjeti ne stabiliziraju", priopćilo je Ministarstvo obrane.

Na otoku Palagruža valovi su bili i do sedam metara, a to je ujedno bilo i najvalovitije more od 2004. godine izmjereno u tom području. Svjetioničar Vojislav Šain kazao je kako je Palagruža bila odsječena od svijeta. Ali da ga to nije zabrinulo jer se navikao na takvu izoliranost, rekao je za Dalmaciju danas. 

Na izvoru rijeke Jadro koja pitkom vodom napaja šire splitsko područje došlo je do zamućenja vode, no iz Vodovoda i kanalizacija (ViK) Split obavještavaju javnost da nema potrebe za brigu jer zbog zaliha u vodospremama voda iz slavina još uvijek ne prelazi maksimalno dozvoljene parametre zamućenosti.

Stoga nije na snazi preporuka o prokuhavanju vode za malu djecu, starije i imuno osjetljive osobe, kažu u ViK- u. Do zamućenja vode je došlo zbog obilnih kiša koje su posljednjih dana padale na splitskom području.

Dubrovnik

Tijekom olujnih nevremena, vrlo često se zna dogoditi da more nanese smeće u stari porat, a isto se dogodilo i u ponedjeljak. Osim toga, more je odnijelo i drvene stepenice s Porporele koje su iz mora izvlačili djelatnici Čistoće i djelatnici restorana Lokanda, piše Dubrovački dnevnik.

Vijekom jučerašnjeg dana i protekle noći zaprimljeno je više dojava građana zbog odrona na Jadranskoj magistrali D8 na dubrovačkom području. Također je bilo je i iščupanih stabala koji su pali na državnu cestu D414 kod Trstenika i Orebića.

Došlo je i do odrona na Jadranskoj magistrali D8 na dubrovačkom području, piše Jutarnji list. 

Image
Foto: Goran Mratinović

(Izvor: Goran Mratinović)

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo