Nabavljeno 360.000 doza / Epidemiologe iznenadila gužva, svi se hoće cijepiti protiv gripe: 'Već prvi dan je navala...'

Za ovu je godinu nabavljeno 360.000 doza, a prvi put građani se cijepe četverovalentnim cjepivom

6.11.2019.
20:54
VOYO logo

Počelo je cijepljenje protiv gripe. U zavodima za javno zdravstvo, ali i ordinacijama obiteljske medicine velik broj zainteresiranih u redovima je čekao zaštitu od virusa gripe.

Za ovu je godinu nabavljeno 360.000 doza, a prvi put građani se cijepe četverovalentnim cjepivom. I dok jedni traže sigurnost u injekciji, drugi imaju svoje recepte protiv gripe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cjepivo za cjepivom i tako cijelo jutro. Djelatnike epidemiološke službe u Splitu iznenadila je gužva pred vratima kada je krenulo cijepljenje protiv gripe. Budući da je nabavljeno 360.000 doza, trebalo bi biti dovoljno.

"Već prvi dan je navala, najviše je naših starijih sugrađana. Već su nas dočekali jutros prije nego što smo počeli s radnim vremenom iako svi imaju mogućnost kod svojih liječnika, jer smo se potrudili doći do većine liječnika", kaže Diana Nonković, voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ-a Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Besplatne doze namijenjene su prije svega osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima, trudnicama, ali i zdravstvenim djelatnicima.

"Interes je dosta velik i prošle godine smo tražili dodatne doze pa smo ove godine dobili odmah malo veću količinu", rekla je VikicaKrolo, liječnica opće medicine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak više od gripe neki se boje cijepljenja. Zato se radije okreću prirodnim namirnicama i narodnim receptima kao što su: limun, med, naranče, luk, papar, pa i crno vino...

Prvi put se koristi četverovalentno cjepivo, za koje stručnjaci ističu da povećava šansu od zaštite virusa koji će početi harati u prosincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo