počinje sanacija / Katastrofalno stanje metalne konstrukcije: križ na zvoniku sv. Duje prijeti prolaznicima

Na katastrofalno stanje metalne konstrukcije, upozorio je alpinist Ivica Matković koji već 28 godina vješa zastavu na vrhu katedrale

25.5.2017.
19:23
VOYO logo

Na šezdeset i pet metara visokom zvoniku sv. Duje, križ je zaprijetio sigurnosti prolaznika. Na katastrofalno stanje metalne konstrukcije, upozorio je alpinist Ivica Matković koji već 28 godina vješa zastavu na vrhu katedrale uoči proslave sv. Dujma. 

Križ na splitskoj prvostolnici opasno se zaljuljao i zaprijetio sigurnosti prolaznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom zadnjeg uspona na zvonik - a uoči sv. Duje- penjač Ivica Matković upozorio je na zahrđalu metalnu konstrukciju. 

"Pa građani, a ne samo građani, nego i turisti i posjetitelji našeg grada mogu biti mirni, jer smo ja, Toni i Rok učvrstili sa specijalnim sajlama i i alpinističkim trakama koje drže po nekoliko tona", kazao je penjač Ivica Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzervatori smatraju da je dodatnu štetu prouzročilo upravo vješanje zastave na križ. Na upit kako to da reagiraju tek sada, nakon što se Matković već 20 godina penje.

"Nije reakcija sada, nikad nikog nije pitao ni nitko nije razmišljao da bi to moglo biti potencijalno... Ali komentirati da se križ ljulja, pa nije križ za sjediti", smatra Radoslav Bužančić, pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, upravo na katastrofalno stanje posljednje dvije godine upozoravao je Ivica Matković.

"Zub vremena, nepažnja, nebriga, konzeravatori su totalno zakazali. Ivica Matković nije kriv jer da se on nije popeo, kako bi oni znali da je križ razbijen", smatra Splićanka Radojka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako sam za to da se to riješi. Treba to ograditi, pustiti da konzetatori naprave svoj dio posla i sačuvati ljudske živote", kazala je Ljiljana.

Projekt rekonstrukcije je gotov, a zvonik će uskoro biti prekriven skelama. Sanacija ne samo križa, već metalne konstrukcije zvonika, ali i stubišta koštat će više od dva i pol milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku priprema se hitna sanacija gornjeg dijela zvonika bez obzira na početak turističke sezone", izjavio je Radoslav Bužančić, pročelnik konzervatorskog odjela u Splitu.

"Dokle god sam zdrav i mogu se penjeti, penjat ću se", kaže penjač Ivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo što ubuduće hrvatska zastava neće vijoriti na križu, nego na zvoniku...

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo