VOZAČI, PAZITE! / Početak studenog donosi nova pravila u prometu: Kazne su 'paprene', idu do skoro 2000 eura

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Od 15. studenog obavezna je i zimska oprema na cestama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila

1.11.2023.
11:06
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Od 1. studenog vozači automobila obvezni su koristiti dnevna ili kratka svijetla i tijekom dana.

Naime, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ta obveza stupa na snagu od 1. studenog i vrijedi sve do 31. ožujka. Zakon o sigurnosti prometa na cestama za vozače koji krše spomenute zakonske odredbe predvidio je novčanu kaznu u iznosu od 30 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'jedva sam čekala da ih upoznam' /

Pogledajte emotivni susret vozačice ZET-a i slijepog para kojem je pomogla: Matea je sve oduševila svojom gestom

Image
'jedva sam čekala da ih upoznam' /

Pogledajte emotivni susret vozačice ZET-a i slijepog para kojem je pomogla: Matea je sve oduševila svojom gestom

Početak studenog ne donosi nikakve promjene za vozače mopeda i motocikala koji su dužni tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, njih također čeka kazna od 30 eura.

Zimska oprema od 15. studenog

Od 15. studenog obavezna je i zimska oprema na cestama u zimskim uvjetima, kad je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica za sva vozila. Na prometnicama će biti zabranjena vožnja motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Također, prije samog uključivanja u promet, vozači moraju očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazna za vozila bez propisane zimske opreme je paprena- od 660 do 1990 eura za pravne ili fizičke osobe. Za isti prekršaj kaznit će se od 190 do 660 eura odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne ili područne samouprave. Vozaču će zbog tog prekršaja biti izrečena kazna od 130 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Arwen će nanjušiti svakog tko pokušava švercati drogu: Pravi je policijski pas, ali van dužnosti je baš zaigran

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3.5 tona, podrazumijevaju se: četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim na postavljanje na pogonske kotače.

Zimska oprema za autobuse podrazumijeva sljedeće: lanci na pogonskim pneumaticima ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo