pet rizičnih županija /

Počelo cijepljenje goveda protiv bolesti kvrgave kože: je li to još jedan udar na govedarstvo zbog zabrane prodaje mesa?

Rizik je najveći je u Slavoniji s obzirom na brzinu kojom se bolest širi u Srbiji kao i zbog brojnosti stoke

8.8.2016.
18:41
VOYO logo

Pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš u ponedjeljak je izvijestio kako je počela akcija cijepljenja goveda protiv bolesti kvrgave kože u pet rizičnih županija.

To su Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik je najveći je u Slavoniji s obzirom na brzinu kojom se bolest širi u Srbiji kao i zbog brojnosti stoke, kaže Kiš.

Po njegovim riječima, na području Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije ukupno ima 125 tisuća goveda što je oko 30 posto goveda u Hrvatskoj.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su na tom području osigurane dovoljne količine cjepiva, ali dodao da za cijelu zemlju nedostaje još 50.000 doza potrebnih za županije koje trenutno nisu ugrožene, poput Istarske i Varaždinske. 

Bolest je, kaže Kiš, stigla na oko 200 kilometara od granice te se nada kako će biti dovoljno vremena za stvaranje imuniteta kod životinja za što je potrebno između 10 i 21 dana.

Ponovio je kako se procjenjuje da bi se bolest u Hrvatskoj mogla pojaviti krajem kolovoza i početkom rujna.  

Cijepljenje se u cijelosti financira iz državnog proračuna pa proizvođači nemaju nikakvih troškova već samo trebaju slušati naputke veterinara i prijaviti svaku sumnju na pojavu bolesti, kaže Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako opasnosti za ljudsko zdravlje nema, jer je riječ isključivo o bolesti goveda, a meso i mlijeko se mogu slobodno konzumirati.

Bolest kvrgave kože je virusna zarazna bolest goveda koja je prvi puta zabilježena u Africi, a proteklih godina virus je preko Turske ušao na europski kontinent.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzročnik bolesti je virus koji se širi vektorima (komarci, muhe i krpelji) te izravnim ili neizravnim dodirom bolesnih sa zdravim govedima. Širenju bolesti pogoduju i klimatske prilike. 

Bolest nije zoonoza tj. nije ni u kojem pogledu opasna (niti u kontaktu s oboljelim govedima, niti konzumacijom mlijeka ili mesa) za zdravlje ljudi.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo