Brzo će ljeto / Počele su pripreme za turističku sezonu: Istražili smo koja se zanimanja najviše traže i gdje

Iako nitko ne zna kako će izgledati ova sezona...

24.2.2021.
8:50
VOYO logo

Nitko ne zna kada će početi i kako će izgledati turistička sezona, ali za nju su pripreme počele. U očekivanju najboljeg, turistički sektor već traži sezonce.

Hrvatski zavod za zapošljavanje anketira sve nezaposlene o spremnosti za rad tijekom sezone, za različita zanimanja. Najviše se provjerava tko želi raditi posao sobarice - traži ih se 800. Kao i 700 čistačica, 370 konobara i 190 kuharica. Najveća potražnja je u Istri i na Kvarneru. 

Image
LOŠA ORGANIZACIJA? /

Kaos na početku druge faze cijepljenja: Brojni Zagrepčani od ranog jutra čekaju u redu za svoju dozu

Image
LOŠA ORGANIZACIJA? /

Kaos na početku druge faze cijepljenja: Brojni Zagrepčani od ranog jutra čekaju u redu za svoju dozu

Kamp u Omišlju prvi put ove zime nije zatvorio vrata. Gosti dolaze vikendom u solidnom broju, a ovdje se već naveliko priprema za pravu sezonu. U ranijim, normalnim godinama imali su 80 sezonaca.

„Prošle godine možda smo zaposlili 10 manje, svi odjeli, svi objekti su nam radili u potpunosti jedino smo kasnije otvarali. Ove godine smo krenuli s pripremama radne snage, radimo kao da je sve u najboljem redu, radit ćemo s punim brojem djelatnika, dapače čak ih namjeravamo i povećati“, rekao je Luka Majcen, direktor kampa u Omišlju.

Hotelska grupacija iz Crikvenice koja ima objekte i u Dalmaciji u sezoni treba do 300 sezonaca. Potraga je već počela. Prve hotele otvaraju 1. ožujka.

„Prošle godine smo uglavnom ostali u granicama Hrvatske, znači osim lokalnog stanovništva, domicilnog, stanovništva iz Gorskog kotara i Rijeke uglavnom je to bio Bjelovar i Slavonija, čini nam se i ako mogu bit iskren nadamo se da ćemo ove godine trebat više ljudi pa ćemo morat posegnut za nešto radne snage s radnim dozvolama“, rekao je Goran Fabris, predsjednik Uprave Jadran d.d. Crikvenica

Na riječkom Zavodu za zapošljavanje prijavljeno je 10 tisuća ljudi. Ako se uspoređuju lanjski i ovaj siječanj po pitanju sezonskih radnih mjesta razlika je drastična.

„Pad je otprilike 89 posto, 88-89 % u djelatnosti pružanja usluga“, kaže Željko Marković, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Rijeka.

Kažu, nezaposlenih bi bilo puno više da nije bilo 663 milijuna kuna isplaćenih potpora za očuvanje radnih mjesta. U županiji su obuhvatile oko 49 000 radnika i više od 10 000 poslodavaca.

Trenutno samo s kavom za van i u očekivanju povratka na normalno radi i ovaj crikvenički kafić.

„Iskreno ove godine ne znam što ću jer teško je bilo šta reć trenutno. Inače imam kroz godinu, prosjek zaposlenika je 15, u ljetnim, 7. i 8. mjesecu se penje do 23“, rekao je Krešimir Zubčić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Crikvenici.

Bude li potrebe zaposlit će sezonce, ali čekat će, kaže, do zadnjeg trena. S tom razlikom što ih je ranijih godina angažirao iz cijele regije, a sada vjeruje kako će ih ipak naći u svom najbližem okruženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo