UINŠTAVANJE LOKALNIH PLINARA? / Pobuna protiv premijera: plinski distributeri upozoravaju da ih očekuju veliki gubici

Image

Regulatorna agencija HERA danas bi trebala odrediti koliko će se spustiti naknade koje uzimaju lokalni distributeri i Plinacro

6.3.2017.
10:05
VOYO logo

Iako građanima plin neće poskupjeti, danas je Dan D za tisuće zaposlenih u plinskom biznisu koji tvrde da im prijeti propast zbog Vladine odluke, piše 24 sata. Vlada je odlučila zadržati istu krajnju cijenu za kućanstva, ali bi razliku u cijeni trebao podnijeti HEP, državna tvrtka Plinacro koja ima magistralne plinovode i 34 lokalna gradska distributera.

Regulatorna agencija HERA danas bi trebala odrediti koliko će se spustiti naknade koje uzimaju lokalni distributeri i Plinacro, a pralelno s tim trebao bi biti poznat ishod pregovora HEP-a i Ine oko veleprodajne cijene plina. Sve ovisi o tome hoće li HEP imati dovoljno plina za sljedećih godinu dana, a o današnjim odlukama ovisi sigurnost opskrbe plino za preko 600 tisuća kućanstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Gradske plinare Zagreb poslali su upozorenje u agenciju HERA-u u kojem objašnjavaju kako im prijete milijunski gubici. "Nije točno da nas je itko kontaktirao iz nadležnog ministarstva oko odluka o cijeni plina. Ako se naša marža umanji kao što se predlaže, imat ćemo 12 milijuna kuna gubitaka", napisao je Igor Pirija, direktor Gradske plinare - opskrba.

Grupacija distributera i opskrbljivača pri HGK također je upozorila vladu da bi rezanje naknada odvelo lokalne plinare u propast te su podsjetili kako je od Nove godine smanjena tarifa za četvrtinu, a sada bi trebali rezati dodatnih 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drastično će nas pogoditi rezanje, apeliramo zato na regulatora da se pronađe kompromis", rekla je Ana Stojić Deban, šefica Zagrebačkog holdinga u sklopu kojeg je zagrebački opskrbljivač plinom.

Gradska plinara upozorava da neće moći nuditi nove usluge i ulagati, te da će zbog toga gubiti kupce s obzirom da gradske plinare ne smiju same mijenjati cijene nego je to regulirano, pa kažu da su im zavezane ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo