LIJEČNICI SE POBUNILI ZBOG NOVIH UGOVORA: /

'Nećemo raditi ništa što ne bude plaćeno - ni vađenje krvi'

Image
Foto: Pixsell

Kako su istaknuli, čeka ih smanjenje prihoda i bez nove uskrate zbog povećanja plaća medicinskih sestara

23.3.2018.
20:08
Pixsell
VOYO logo

Među liječnike opće medicine, ginekolozima, pedijatrima i stomatolozima uvuklo se veliko nezadovoljstvo zbog novih ugovora za provođenje zdravstvene zaštite koji bi se uskoro trebali potpisati s primarnom zdravstvenom zaštitom (PZZ) prije nego što su korigirani prijedlozima iz e-savjetovanja.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje predlaže da se dio usluga koje su se dosad plaćale kroz takozvane DTP-ove (dijagnostičko-terapijski postupci) plaćaju i kroz osnovni paket usluga koji se pokriva kroz glavarine i hladni pogon u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, piše Jutarnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici više neće pružati dio usluga

U udrugama liječnima primarne zdravstvene zaštite (KoHOM, HDOD, HUKPZZ) tvrde kako se i po aktualnome ne plaća sve što pacijenti dobivaju. HZZO pak tvrdi da je i vađenje krvi, javljanje na telefon, savjetovanje ili naručivanje na pregled u osnovnom paketu usluga, no liječnici kažu kako u budućnosti neće pružati te usluge jer im to neće biti posebno plaćeno.

Kako su istaknuli, čeka ih smanjenje prihoda i bez nove uskrate zbog povećanja plaća medicinskih sestara za ukupno 6 posto, što im, kažu, ni na koji način neće biti nadoknađeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'HZZO namjerava u "osnovni paket plaćanja", tj. DTP nulte kategorije koji čine tzv. hladni pogon i glavarina utrpati i neke druge DTP-ove ako liječnik nije ispunio "normu". Usto, ukida se plaćanje tzv. paketa pet zvjezdica u kojem su telefonske konzultacije, naručivanje na pregled, vađenje krvi, sudjelovanje u e-timu i vođenje savjetovališta', rekla je dr. Josipa Rodić, predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite te dodala kako HZZO namjerava 'pretakati' DTP-ove nulte, prve, druge i treće razine, a to je, kako kaže, katastrofa. HZZO navodi kako se radi o manjem smanjenju od tek 2.5 posto dodataka na kvalitetu, odnosno izjednačavanje s bolničkom.

Liječnicima je odluka neprihvatljiva

Tvrde kako će se standardnom timu s prosječnih 1700 pacijenata glavarina smanjiti za otprilike 1200 kuna mjesečno te da to neće narušiti njihova primanja, a također uvjeravaju kako niti kvaliteta zdravstvene usluge pacijentima ne bi trebala biti upitna.

'To bi moglo biti više od 20.000 kuna godišnje po zdravstvenom timu, što je neprihvatljivo', zaključila je dr. Rodić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo