usvojeno izvješće / Plenković zadovoljan hrvatskim predsjedanjem EU-om: 'Napravili smo najbolje što smo mogli'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prvo predsjedanje najmlađe članice EU-a održano je usred pandemije koronavirusa

24.7.2020.
15:33
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Na prvoj sjednici 15. hrvatske vlade usvojeno je Izvješće o hrvatskom predsjedanju Vijećem EU-a, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da su prvo predsjedanje odradili "najbolje što su mogli" usred pandemije koronavirusa. 

"Napravili smo najbolje što smo mogli. Meni je iskreno žao, politički pa i komunikacijski, da nismo održali sve one sastanke koje smo godinama planirali u Hrvatskoj kako bismo dodatno predstavili javnosti što je danas EU i kolike su koristi od nje", rekao je premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo predsjedanje najmlađe članice EU-a održano je usred pandemije koronavirusa, većinom putem videokonferencija.

"Covid-19 promijenio je puno toga pa i naše maske svjedoče o kontekstu vremena u kojemu živimo", istaknuo je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umijeće i prilagodljivost kriznim situacijama došli do punog izražaja"

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je da su do punog izražaja došli "umijeće i prilagodljivost kriznim situacijama i trud hrvatskih predstavnika i stručnjaka".

"Osnažili smo našu državnost, ali i globalnu vidljivost u europskom strateškom prostoru, a usudio bih se reći, i u svjetskom poretku u cjelini", rekao je Grlić Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
po 13. put /

Hrvatska predala palicu! Njemačka predsjeda Vijećem EU: 'Učinimo Europu ponovno snažnom'

Image
po 13. put /

Hrvatska predala palicu! Njemačka predsjeda Vijećem EU: 'Učinimo Europu ponovno snažnom'

Tijekom hrvatskog predsjedanja dogodio se "uredan" Brexit, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odblokiran je početak pregovora o članstvu s EU-om, održan je Zagrebački samit EU-a i zemalja zapadnog Balkana, a Crna Gora otvorila je posljednje pregovaračko poglavlje, istaknuo je hrvatski ministar. 

Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027. nije se uspio donijeti u prvih šest mjeseci ove godine i taj je zadatak pripao Njemačkoj koja je 1. srpnja preuzela predsjedanjem EU-om. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici je usvojeno i izvješće premijera o izvanrednom samitu EU-a od 17. do 21. srpnja 2020. na kojemu je postignut dogovor o VFO-u i instrumentu EU iduće generacije.                                            

Hrvatskoj bi trebalo pripasti više od 22 milijarde eura, a Plenković je istaknuo da su uspjeli svim europskim akterima objasniti specifičnost Hrvatske koja je dosad na raspolaganju imala samo jedan VFO. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I ta razlika se osjeti, osjeti se u ukupnim sredstvima koja smo dosad dobili. Osjeti se u dinamici apsorpcije", kazao je premijer. 

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo