PLENKOVIĆ: / 'Milanović se drznuo spomenuti moju majku! Kao kršćanin mu to mogu oprostiti, ali neću zaboraviti'

Image

HDZ danas predstavlja svoje kandidate i program u I. izbornoj jedinici, te se u sklopu toga Plenković oglasio iz sjedišta stranke.

28.8.2016.
10:44
VOYO logo

"Želim jasno otkloniti tezu o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a. Toga nakon ovih parlamentarnih izbora neće biti i to ne dolazi u obzir!", poručio je Andrej Plenković predsjednik HDZ-a na konferenciji za novinare u sjedištu stranke.

Agresija je znak slabosti

Obrušio se i na retoriku u ovoj predizbornoj kampanji ocijenivši da je kampanja Narodne koalicije "negativna, agresivna, puna vrijeđanja i omalovažavanja"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Agresija je znak slabosti", smatra Plenković i pojašnjava: "Tu prije svega mislim na ponašanje lidera oporbe. To je nedopustivo i uvredljivo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno se osvrnuo na riječi Zorana Milanovića koji je na sastanku s predstavnicima braniteljskih udruga s kojeg je u javnost procurila tajna snimka komentirao i njegovu majku. Milanović je u tom razgovoru rekao "moja majka nije bila vojni lekar kao Plenkovićeva", a Plenković mu je sada na to i uzvratio.

Plenković o svojoj majci

"U kampanji se drznuto spomenuti i moju majku. To je ispod razine, kao kršćanin mu to mogu oprostiti, ali neću zaboraviti", poručio je Milanoviću otkrivši kako je njegova majka bila znanstvenica, kardiologinja, koja je sada u mirovini. Dio svog radnog vijeka provela je u bivšoj "Vojnoj bolnici" u Zagrebu, a zatim je nastavila raditi u današnjoj KB Dubrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Meni nikada neće pasti na pamet tako nešto izgovoriti o bilo čijem članu obitelji, niti o političkom protivniku. To razlikuje velike državnike od diletanata", dodao je.

Plenković smatra da je na spornom sastanku Milanović uvrijedio i same hrvatske branitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kampanja HDZ-a

Plenković je rezimirao dosadašnji tijek kampanje HDZ-a u sklopu koje je obišao svih 11 izbornih jedinica i predstavio svih 154 kandidata za saborske zastupnike. Osim što je negirao mogućnost sastavljanja velike koalicie nakon izbora, Plenković je, osvrćući se na "teze onih koji pokušavaju prijeći izborni prag" objasnio da znaka jednakosti između SDP-a i HDz-a nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo različiti. Naša je kampanja fokusirana na konstruktivna rješenja problema", dodao je uvjeravajući da se neće dati uvući u negativnu kampanju. Bitačima je poručio da je na njima da odluče hoće li ozbiljno, odgovorno, europsko vodstvo ili dilentatizam, agresiju i improvizaciju.

Šef HDZ-a najavio je da će u kampanji nastaviti promovirati svoj program koji garantira gospodarski rast od pet posto i otvaranje novih radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguće koaliranje nakon izbora i s Mostom, ali bez ucjena

Upitan kolika će im biti prepreka za potencijalno koaliranje s Mostom to što ih se iz te stranke izjedančuje s SDP-om, Plenković je rekao kako politički akteri možda još nisu percipirali dubinu i opseg transformacije HDZ-a, pa zbog toga još postoje formulacije o tome da su HDZ i SDP isti.

"Sve je drugačije u odnosu na ono što je bilo ranije, HDZ je moderna stranka obitelji Europske pučke stranke, čvrsto ukorijenjena u vrijednosti iza kojih stojimo", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković kaže kako ne može odgovarati za nesporazume koji su postojali u funkcioniranju aktualne vlade HDZ-a i Mosta, ali može za partnerske odnose u budućnosti.

"Ostajem otvoren za suradnju nakon izbora sa svim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske, tu je i Most, no kao čelnik HDZ-a neću pristajati na ucjene bilo koje političke stranke ili opcije", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj treba stabilna vlada, a ne novi izbori, treba joj učinkovita vlast usmjerena na konkretna pitanja, za što će se HDZ "zalagati s partnerima s kojima će formirati parlamentarnu većinu", rekao je.

Tekst iz Economista

Komentirajući tekst iz "Economista" o tome kako su hrvatski političari zapeli u osamdesetima, ako ne i u četrdesetima, Plenković je rekao kako u tom tekstu piše i da HDZ ima novog predsjednika, umjerenog lidera koji dolazi iz Europskog parlamenta, koji je izabran dva puta kao nositelj liste s najviše preferencijalnih glasova, što znači da razumije europsku politiku i globalne odnose, prioritete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UGLEDNI THE ECONOMIST OPRAO I HDZ I SDP: /

'Hrvatska? Tamo je politika zaostala u 80-ima, ako ne i 40-ima'

Image
UGLEDNI THE ECONOMIST OPRAO I HDZ I SDP: /

'Hrvatska? Tamo je politika zaostala u 80-ima, ako ne i 40-ima'

Za pravu analizu trebali bi malo više vremena i informacija o tome koji će biti smjer buduće hrvatske vlade. "To će biti smjer da odgovorna članica Europske unije doprinese rješavanju svih gospodarskih, financijskih, sigurnosnih i političkih izazova, pa kada novinari Economista dođu ponovo u Hrvatsku i zatraže razgovor sa mnom, rado ću im objasniti gdje je HDZ 2016. i koji su mu prioriteti", dodao je.

Plenković je rekao i kako HDZ želi omogućiti poduzetnicima bolji okvir i povoljnije okolnosti za kreiranje dodatne vrijednosti u gospodarstvu, a neke od tih mjera, poput onoga o energetici, sadržane su u njihovu programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada je riječ o plinu naći ćemo rješenja koje će spriječiti situacije kao ove kakve imali glede Pertrokemije proteklih dana, gdje je Vlada našla načina da ona nastavi kvalitetno funkcionirati", rekao je.

"Neovisna opskrba našeg energetskog sustava bit će jedan od prioriteta vlade HDZ-a, to je jedno od ključnih pitanja za funkcioniranje europskog i hrvatskog gospodarstva, zato su te mjere sadržane u našem programu", rekao je predsjednik HDZ-a odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije održanoj u središnjici stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo