oglasila se uprava / Agrokor: 'Plenković govori istinu, PwC kao revizor nikada nije imao veze s poslovanjem kompanije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok premijer tvrdi da PriceWaterhouseCoopers dosad nije imala nikakve veze s poslovanjem Agrokora, intervjuu Ivice Todorića pokazuje drugačije. O svemu su se oglasili i iz Agrokora

12.5.2017.
15:52
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o tome kako će reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga Agrokora provesti PriceWaterhouseCoopers (PWC), "koja dosad nije imala nikakve veze s poslovanjem kompanije", čini se da nije istinita, piše Poslovni dnevnik

Ivica Todorić je, naime, već angažirao tu međunarodnu revizorsku kuću, a o tome najbolje govori podatak da je to potvrdio u intervjuu koji je u ožujku 1993. godine dao Večernjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njemu je Todorić izjavio: "Radimo s poznatom konzultantskom kućom Coopers & Lybrand iz Londona čiji stručnjaci rade kompletnu organizaciju koncerna. Osim toga, od 1. ožujka drugi čovjek Agrokora, a prvi za financije je stranac, Richard Lambert iz Engleske". Ubrzo potom, Coopers & Lybrand spojio se 1998. sa Price Waterhouse, a novo ime te konzultantske kuće, PricewaterhouseCoopers, kombinacija je dvaju prijašnjih imena.

No, to nije jedina njihova suradnja. PWC je u Agrokoru angažiran i u srpnju 2014.godine, nakon što je Vijeće Agencije za tržišno natjecanje uvjetno dopustilo koncentraciju Agrokora i Mercatora, priopćeno je kako će povjerenik u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora biti konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers, piše Poslovni dnevnik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je premijer istaknuo angažman PWC-a u Agrokoru trebao bi "dati jedan kompletno svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige, a rezultati takve revizije bit će korisni i za ono što će poduzimati DORH”. 

Nedugo nakon objave ove vijesti, iz Agrokora su poslali demantij koji prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega ispravan citat, prema televizijskoj snimci, onoga što je predsjednik Vlade rekao je: «U izvješću će stajati i da se dobavljačima koji dostavljaju svoju robu Agrokoru isplaćuju sva dospjela potraživanja nakon 10. travnja, da je u kompaniji angažirana jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće, PriceWaterhouseCoopers koji nije imao nikakve veze s poslovanjem kompanije ranije i da daje jedan kompletno svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige, a rezultati takve revizije će biti korisni i za ono što će poduzimati DORH.»

Iz navedenog je potpuno jasno da je predsjednik Vlade govorio isključivo o reviziji i činjenici da PwC kao jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće nikada nije radio reviziju Agrokorovih financijskih izvješća. 

Izvanredna uprava Agrokora potvrđuje da PwC kao revizor nikada nije imao veze s poslovanjem kompanije i nikada nije radio reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga.

O tome u kakvom je poslu savjetovanja Agrokora eventualno neka kompanija, koja je poslije postala dio PwC-a, navodno radila prije 22 godine izvanredna uprava u Agrokoru nema nikakvih saznanja, ali čvrsto potpisuje činjenicu da je PriceWaterhouseCoopers sada prvi puta angažiran kao revizor Agrokora.

Izvanredna uprava također je utvrdila da je u Agrokorovom preuzimanju Mercatora tvrtka PwC bila povjerenik koji je izvještavao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja o provedbi mjera sudionika koncentracije o ispunjenju provedbe strukturnih mjera u obliku dezinvestiranja, uz precizno određene uvjete, odnosno da je nadzirala provedbu koncentracije u kojoj se Agrokor obvezao dezinvestirati 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora. Iz navedenog je potpuno jasno da PwC niti u ovom slučaju nije radio reviziju financijskih izvješća Agrokora.

Agrokor d.d.
Izvanredna uprava

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo