PRODULJENJE ROKA ZA NOVAC EU / Plenković: 'Spojeni su nam rokovi iako je bilo nevjernih Toma. Sada je na ministrima da ubrzaju obnovu'

Image
Foto: AP IMAGES

Europska komisija će odobriti Hrvatskoj korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023.

17.2.2022.
16:00
AP IMAGES
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon što je Europska komisija Hrvatskoj produžila rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa.

Naime, Europska komisija će odobriti Hrvatskoj korištenje sredstava EUSF za sanaciju šteta od potresa u Zagrebu do lipnja 2023. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bruxellesu se danas raspravlja o sigurnosnoj situaciji na istoku Europe. Na sastanku NATO saveza okupilo se 30 ministara obrane. Također, u Bruxellesu je i 40 lidera afričkih zemalja i 27 europskih koji će na sastancima u dva dana pokušati postaviti čvrste temelje između odnosa ta dva kontinenta.

"Na sastanku s predsjednicom EK Ursulom Von Der Leyen razgovarali smo o putu Hrvatske prema Schengenu, europodručju i situaciji u BiH", kazao je u Bruxellesu premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAZGOVOR ČELNIKA /

Plenković: 'Produžen je rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti za obnovu, novac iz EU možemo trošiti do lipnja 2023.'

Image
RAZGOVOR ČELNIKA /

Plenković: 'Produžen je rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti za obnovu, novac iz EU možemo trošiti do lipnja 2023.'

"Stav hrvatske strane je jasan da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se postigao dogovor između političkih stranaka", rekao je Plenković.

Pozvao je lidere bošnjačkih i hrvatskih stranaka da naprave još napora da se dogovor o izbornom zakonu postigne kako bi se na iduće izbore išlo s pravičnim zakonom koji će omogućiti legitimno predstavljanje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je Hrvatska prijatelj BiH te da BiH želi vidjeti u europskom društvu, a u tome će im pomoći i Hrvatska.

Obnova Zagreba i Banovine

Što se tiče razgovora o obnovi nakon potresa, dobili smo 683 milijuna eura za obnovu Zagreba dobili iz Europskog fonda solidarnosti i 319 milijuna za obnovu Banovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobili smo 683 milijun eura za Zagreb i 380 milijuna eura za obnovu Banije. S argumentacijom koju sam iznio šefici Komisije, o dva potresa na bliskom području i pandemiju, ona je dobronamjerno zaključila da se spoje rokovi za korištenje sredstava. Bez obzira na to što je bilo nevjernih Toma, mi ovdje imamo utjecaj, ali i objektivne razloge za odgodu", naglasio je premijer.

"To sad podrazumijeva intenzivniju rada i ministra Horvata i drugih ministara. Osobito mislim i na ministra Beroša i zdravstveni sustav, obrazovni sustav, a tu je i velika odgovornost Grada Zagreba. Vremena ima dovoljno, sredstva će se sigurno iskoristiti", nastavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako očekuje od svih resora da prionu poslu sad kad smo rasterećeni od rokova. "Rješenje se uvijek nađe, to nije nikakvo likovanje, radimo za Hrvatsku i ubrzanu obnovu. Europska komisija je kao i uvijek partnerska i dobronamjerna", istaknuo je.

Ponovio je da se Hrvatska našla u specifičnoj situaciji u kojoj su se dva velika potresa dogodila na bliskom području što je prouzrokovalo progresivnu štetu, i to još tijekom pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i trenutnu situaciju između Ukrajine i Rusije i kazao kako je ključna poruka dati prostora pregovorima.

"Pod svaku cijenu treba izbjeći sukob i da dođe do napada na Ukrajinu, nastaviti sve potpore Ukrajini koristeći sve diplomatske kanale. Sankcije će se uvesti ako dođe do napada na Ukrajinu", izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo