SUSRET PREMIJERA U SUBOTICI / Plenković: 'Oštra retorika nikad nije dolazila iz naše Vlade'; Brnabić: 'Još nas opterećuje zajednička prošlost'

Plenković je rekao kako je s Brnabić razgovarao o pitanju nestalih, pitanju granice, procesuiranja ratnih zločina i ratnih šteta, svega što desetljećima opterećuje odnose Hrvatske i Srbije

23.6.2023.
17:32
VOYO logo

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak se u Subotici sastao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić te je poručio da dvije zemlje nastoje u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja.

"Susret s premijerkom Anom Brnabić. Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa pridonose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obiju vlada. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja", napisao je Plenković na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali o svemu što 'opterećuje odnose'

Plenković je rekao kako je s Brnabić razgovarao o ''pitanju nestalih, pitanju granice, procesuiranja ratnih zločina i ratnih šteta“, svega onoga što ''opterećuje naše odnose desetljećima“.  Premijer je rekao da odnose dviju država opterećuju „rezidualna pitanja iz vremena agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku“ koja su i dalje živa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brnabić i Plenković razgovarali su i o pitanjima unaprjeđenja gospodarske suradnje i trgovine, boljem prometnom povezivanju i iskoraka na području stabilnosti jugoistoka Europe, rekao je hrvatski premijer. Hrvatska s optimizmom gleda na europski put svih država u susjedstvu, pa tako i Srbije, rekao je Plenković.

Image
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Susret s predstavnicima hrvatske manjine

Plenković je doputovao u jednodnevni posjet na otvaranje novog sjedišta hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu te u posjet hrvatskoj manjini koji je započeo susretom sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u vojvođanskom gradu Srijemskoj Mitrovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici hrvatski premijer otišao je na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu.

"U Hrvatskom domu Matica u Subotici održali smo radni sastanak s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić, predsjednikom DSHV Tomislavom Žigmanovim i predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji!", tvitao je hrvatski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pružamo snažnu podršku Hrvatima u Srbiji'

Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj zajednici u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupu Svalini i predstavnicima župe sv. Dimitrija premijer je zahvalio što skrbe o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.

"Hrvatska vlada pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji!", poručio je premijer na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OTVARA HRVATSKI DOM /

Andrej Plenković prvi put u mandatu odlazi u Srbiju: Ovo je premijerov plan i raspored posjeta

Image
OTVARA HRVATSKI DOM /

Andrej Plenković prvi put u mandatu odlazi u Srbiju: Ovo je premijerov plan i raspored posjeta

Brnabić: Iskreno smo zainteresirani za bolje odnose

Premijerka Srbije Ana Brnabić u petak je rekla da je Srbija ''iskreno zainteresirana“ za razvijanje i unaprjeđenje odnosa s Hrvatskom s kojom dijeli mnogo toga zajedničkog, ''nažalost i lijepog i ružnog“. 

''Srbija smatra da su odnosi s Hrvatskom veoma važni i iskreno, iskreno je zainteresirana za razvijanje sveukupnih odnosa i unaprjeđenja uzajamno korisne suradnje“, rekla je u svom govoru Brnabić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije zemlje dijele „mnogo toga zajedničkog, nažalost i onog lijepog i onog ružnog“, nastavila je predsjednica vlade Srbije, dodavši kako „nije tajna da nas još uvijek opterećuju teške posljedice zajedničke povijesti“. To je „nerijetko“ dovodilo do zahlađenja odnosa, što se prvo uvijek osjeti među pripadnicima nacionalnih manjina, kazala je. 

Brnabić je naglasila da su Zagreb i Beograd „intenzivirali dijalog“ te da se samo ove godine održalo šest sastanaka na visokoj i najvišoj razini, što je važno za stvaranje klime za suradnju i rješavanju otvorenih pitanja.  Ti susreti „daju pozitivan impuls za formiranje značajno boljih odnosa u budućnosti“, rekla je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Treba li Plenković u jeku prosvjeda ići u posjet srpskoj premijerki?

Plenković: Oštra retorika nije dolazila iz naše vlade

Zaoštravanje retorike između Hrvatske i Srbije nikad nije dolazilo iz hrvatske vlade, rekao je petak premijer Andrej Plenković tijekom posjeta Subotici. 

„Kad je riječ o hrvatskoj vladi, osobito u ovih sedam godina koliko sam premijer, mislim da nije bilo niti jedne situacije da je zaoštrena retorika, a da je to krenulo s naše strane“, rekao je Plenković novinarima tijekom svog prvog posjeta Srbiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da je to „vrlo važno za javnost u Srbiji“ i da vlada nikad nije poticala „atmosferu koja bi trebala pogoršati odnose između dvije zemlje“.

Plenković je rekao kako se u proteklim mjesecima „stvara ozračje“ za rješavanje konkretnih pitanja koje dugo opterećuju dvije države, no da je za korake naprijed potrebno puno „dana, stručnjaka, resora i dobre volje“.  Izdvojio je pitanje nestalih u Domovinskom ratu, njih 1807, o kojima Hrvatska i dalje nema podatke i traži ih od Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi put na srpskom tlu susrelo se dvoje premijera

Trenutna trgovinska razmjena je nedovoljna

Dvoje čelnika razgovaralo je i o načinima unaprjeđenja gospodarske suradnje na obostranu dobrobit.  Plenković je kazao kako trgovinska razmjena između dviju zemalja trenutno iznosi 2,7 milijardi eura, što obje strane smatraju nedovoljnim „s obzirom na veličinu država i snagu naših gospodarstava“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoje premijera stoga je razgovaralo i o suradnji na području prometa i infrastrukture, s naglaskom na unaprjeđenju povezanosti kako bi se omogućio bolji prolazak građana i roba koridorima koji prolaze dvjema državama. 

Plenković je rekao kako je s Brnabić razgovarao i o europskom kontekstu i stabilnosti jugoistoku Europe, naglasivši da Hrvatska svojim „iskustvom, položajem i utjecajem na razini Europske unije“ sigurno može biti važan akter „kako bi se ubrzali reformski proces u Srbiji i uopće dinamizirao proces proširenja“. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ana Brnabić za RTL Danas

Brnabić: Prepoznajemo prostor za unaprijeđenje odnosa 

Odnosi Srbije i Hrvatske iznimno su važni s obzirom na značaj dvije zemlje u ovom dijelu Europe, a Srbija prepoznaje prostor i potrebu za unaprijeđenjem sveukupnih odnosa, uz uzajamno uvažavanje, razumijevanje i sagledavanje zajedničkih potreba i interesa, ocijenila je u petak srbijanska premijerka Ana Brnabić. Ona je, u priopćenju Vlade Srbije poslije sastanka s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ranije danas u Subotici, ocijenila kako je bitno da su dvije zemje započele s "intenziviranjem dijaloga i posjeta".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će dati doprinos stvaranju klime za razgovore, izgradnju povjerenja i približavanje rješavanju otvorenih pitanja naših dviju zemalja i svakako pridonijeti unaprijeđenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji", navela je Brnabić, koja je danas u sa Plenkovićem otvorila Hrvatski dom u Subotici, čiju izgradnju je financirala hrvatska vlada.

POGLEDAJTE VIDEO: Brnabić: 'Srbija je dostavila sve podatke o nestalima'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo