PLENKOVIĆ SE SASTAO S PREDSJEDNIKOM EUROPSKOG VIJEĆA: / Razgovor se sveo na tri točke, jedna od njih je ključna za Hrvatsku

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL/EU2020HR

Nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća, Plenković je rekao da su Michelu predstavili ključne elemente hrvatskog predsjedanja, 'Europu koja se razvija,

9.1.2020.
15:27
Borna Filic/PIXSELL/EU2020HR
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nakon današnjeg susreta u Banskim dvorima su se obratili novinarima. Plenković je rekao da su razgovarali o zajedničkim prioritetima u sljedećih nekoliko mjeseci te da su Michelu predstavili ključne elemente hrvatskog predsjedanja, "Europu koja se razvija, povezuje štiti i koja je globalno utjecajna", javlja N1.

"Dotaknuli smo se nekoliko aktualnih tema, prije svega pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru - posla koji je u završnoj fazi, a za čiju je koordinaciju i vođenje pregovora Europsko vijeće u prosincu zadužilo gospodina Michela", kazao je Plenković i dodao da je kraj godine krajnji rok za usvajanje VFO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PLENKOVIĆ NI RIJEČI O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA: /

Na sjednici Vlade raspričao se o glazbi, Macronu i Europskoj komisiji

Image
PLENKOVIĆ NI RIJEČI O PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA: /

Na sjednici Vlade raspričao se o glazbi, Macronu i Europskoj komisiji

Hrvatska je spremna za Brexit

Osim toga, kaže da su razgovarali i o dovršetku pravnih procedura oko izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. "Tema Brexita bi, barem u ovoj prvoj fazi, trebala biti okončana sa 31. siječnja. Hrvatska je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti pisane procedure i na taj način, uz prethodne konačne odluke u Londonu, zaključiti ovu fazu odnosa. Spremni smo raditi na pregovaračkom okviru za buduće odnose između Ujedinjene Kraljevine i EU-a.

Treća tema o kojoj smo razgovarali za nas je posebno važna, a to je održavanje sastanka na vrhu između šefova država i Vlada članica Europske unije i država jugoistoka Europe ovdje u Zagrebu početkom svibnja. Nama je drago da je Charles Michel prihvatio našu inicijativu i da će zajedno s nama raditi i na pripremi i na zaključcima koji bi trebali odrediti dinamiku budućih odnosa svih šest nama susjednih država prema Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe i svijeta o kojem imamo specifična znanja i tu činjenicu želimo iskoristiti. Hrvatska je uspješna priča od 2000. do danas, jedini smo prešli na drugu stranu stola, nismo otišli u regiju, o čemu je tada bilo govora, nego smo osnažili svoj međunarodni položaj i suverenitet članstvom u Europskoj uniji, omogućili bolji gospodarski razvoj, veću solidarnosot i veća ulaganja. Sličan put želimo, uz ispunjavanje kriterija, svim zemljama jugoistočne Europe", zaključio je premijer Plenković i dodao da Charles Michel zna da su dva temeljna cilja Hrvatske ulazak u šengenski prostor te uvođenje eura.

Usklađivanje s izazovima

Michel je čestitao Hrvatskoj na preuzimanju predsjedanja Vijećem Europe. Poručio je kako Bruxelles mora poslati jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana jer je to prilika da se demonstrira vanjski utjecaj Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi prioritet o kojem smo razgovarali je budžet Europske unije. Pitanje pred nama je kako uskladiti tradicionalne europske politike s izazovima kao što su klimatske promjene, migracije, inovacije i slično. Drugo, Brexit. Izlazak iz Europske unije odluka je Ujedinjenog Kraljevstva i tu odluku moramo poštovati. Sporazum o izlasku je dogovoren i moramo ga implementirati.

Treća točka našeg razgovora, ključna za Hrvatsku, bila je signal susjedstvu vaše zemlje, pogotovo za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, vezan za proširenje. Snažno smo predani snažnijem uključivanju Europske unije u međunarodnu zajednicu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo definirati zajedničke smjernice vezano za proces pristupanja, a važno je i hoće li biti moguće dati jasan signal zemljama koje žele biti kandidati za pristupanje", dodao je Michel, koji je, kako je odgovorio na potpitanje, s novim hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem razgovarao o "općim pitanjima".

Važna uloga na Bliskom istoku

Na pitanje što Europska unija može učiniti vezano za aktualni sukob SAD-a i Irana, nakon ubojstva iranskog generala Sulejmanija, Michel je reko da je uvjeren da Europska unija u toj regiji treba igrati važniju ulogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum koji imamo s Iranom nije savršen, ali je sporazum. Razgovarao sam jutros s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem da vidim koje su mogućnosti da Europska unija pojača ulogu u toj regiji. Ne trebamo čekati dok drugi odlučuju o našim interesima, moramo prepoznati vlastite interese. Tijekom sljedećih tjedana uključit ćemo se u taj proces", odgovorio je Michel.

U tom kontekstu je naglasio i kako EU "mora poslati jasnu poruku zemljama zapadnog Balkana jer je to prilika da se demonstrira vanjski utjecaj" Europe. Naglasio je kako bi se slanjem takve poruke "spriječile poteškoće u budućnosti" i da EU želi ostati bliska sa zemljama zapadnog Balkana koje žele članstvo u Europskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio članica EU-a predvođenih Francuskom je na sastanku Europskog vijeća u listopadu odbilo otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, zbog čega mnogi strahuju da bi vakuum koji je stvoren tom odlukom mogao otvoriti prostor za druge države koje žele utjecati na područje zapadnog Balkana. Michel je u Zagrebu poručio da se zbog toga treba poslati snažan signal državama koje pretendiraju na članstvo jer je to važno i za stabilnost i sigurnost europskog susjedstva.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo