PREMIJER U OPATIJI / Plenković se hvali: 'Prešli smo ukupan turistički promet iz 2020. Da smo slušali demagoge, imali bi krizni sastanak'

Premijer Andrej Plenković s nekoliko kolega iz Vlade nalazi se u Opatiji

10.8.2021.
15:11
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković s nekoliko kolega iz Vlade nalazi se u Opatiji s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija i poduzetnicima. Razgovaraju o turističkim rezultatima turističke sezone te epidemiološkoj situaciji i mjerama.

"Na današnji dan prešli smo ukupan turistički promet ostvaren u 2020. Ukupno je od početka godine do danas u našoj zemlji boravilo 7 milijuna i 769 tisuća turista", rekao je danas premijer Andrej Plenković na sastanku s predstavnicima turističkog sektora koji se održava u opatijskom hotelu Ambasador.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je tom prilikom istaknuo kako je sezona vrlo dobra, bolja i od očekivanja, ali i kako je cilj današnjeg sastanka sa svim dionicima vidjet što se još može učiniti da se ove godine dosegne i 70 posto rekordnog ostvarenja iz 2019.

'Da smo slušali demagoge...'

Zahvalio je ujedno na odličnoj pripremi sezone resornom Ministarstvu, Hrvatskoj turističkoj zajednici, ali i privatnom sektoru, te podsjetio kako ovakvih rezultata ne bi bilo bez dobre epidemiološke situacije i svega što je Vlada poduzela da se ona takvom održi i u sezoni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BUDIMO PAMETNI I SMIRENI' /

Ministrica poslala poruku ugostiteljima koji traže dulje radno vrijeme: 'Razumijem njihov zahtjev, ali...'

Image
'BUDIMO PAMETNI I SMIRENI' /

Ministrica poslala poruku ugostiteljima koji traže dulje radno vrijeme: 'Razumijem njihov zahtjev, ali...'

"Da smo slušali demagoge i populiste danas bismo imali krizni sastanak jer smo propustili sezonu', slikovit je bio Plenković.

"Prihodi će biti veći nego se očekivalo"

Nakon sastanka zahvalio se svima koji su došli, koji su pomogli da turistička sezona bude uspješna te je rekao da je dobio realnu sliku turizma ove godine u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mogu reći da smo s kvalitetnim i sadržajnim dijalogom svi zajedno dobili realnu i uspješnu sliku dosadašnjeg tijeka turističke sezone'', rekao je Plenković.

"Ohrabruje podatak o fiskalizaciji. Od 1. siječnja, do 31.srpnja 2021. imamo veće prihode fiskaliziranih računa nego je to bilo 2019. godine koja je bila rekordna", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihodi će biti veći nego se to očekivalo. Prema svim podacima, možemo računati da će biti više od 60 posto u odnosu na 2019. godinu", kazao je Plenković.

"Ako je postojala i jedna mjera Vlade koja je omoguća da se premoste rizici, onda je bila mjera u kojoj smo uspjeli izbjeći otkaze i stečajeve", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz premijera, na sastanku su bili i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, javlja N1.

'Nema optužnica iz BiH

"Najvažnija poruka javnosti i generalima - nema optužnica iz BiH. Postoji zamolnica koja je došla iz BiH. Mi smo tek jučer uspjeli vidjeti o čemu se radi, to je velika dokumentacija, kad službe to analiziraju, onda ćemo znati o čemu se radi. U četvrtak će biti sastanak sa zapovjednicima, gdje ćemo im objasniti o čemu se radi. A potom ćemo raditi na tome kako to pitanje zatvoriti. Zaštitit ćemo zapovjednike, zaštitit ćemo sve, ali pod uvjetom vladavine prava. Moramo poštovati zakone", rekal je premijer Plenković o zamolnici Tužiteljstva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi znamo što su bili Bljesak i Oluja, to su oslobodilačke akcije. Isto tako znamo da je akcijama Hrvatske vojske i policije oslobođen velik dio hrvatskog teritorija, nedugo nakon Srebrenice spriječena nova Srebrenica u Bihaću te omogućeno spajanje s Armijom BiH i oslobađanje ostalih okupiranih teritorija. Mi smo uvijek pomagali BiH i pomagat ćemo, a o ovome ćemo sjesti i razgovarati. Zapovjednici se ne moraju brinuti oko ovoga", zaključio je Plenković još jednom odgovorivši na pitanje o optuženima iz akcije Bljesak.

'Morat ćemo donositi odluke koje će osigurati zdravstvenu zaštitu

"Imam veliki respekt prema Sinjanima i narodu Cetinske krajine. Ponekad izabiru dobro, a ponekad ono što će gledati sljedeće četiri godine. Epidemiološke mjere su bile blaže nego lani. Lani kad je bila gradonačelnica Križanac, nitko se nije bunio. Bulj ima svoj stil, ima demagogiju i populistički se odnosi. Da nismo ozbiljno pristupili tome, sad bismo imali krizni sastanak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je to bilo na Pelješkom mostu gdje je sve skupa trajalo 40 minuta, od Sinjske alke cijeli dan i kafića gdje svi pjevaju i urlaju. Moramo li godinu i pol dana poslije ponavljati kako se širi covid? Prošle godine nije bilo pobune, a sad imamo ove koji su glasali za dotičnog gospodina.

Naša je politika bila da svim građanima osiguramo cjepivo. To smo uspjeli unatoč poteškoćama. Želimo da se cijepe svi punoljetni građani. Nakon godišnjeg odmora stavit ćemo situaciju na stol. Imamo skoro 50 posto cijepljenih i bojim se da nećemo tako skoro doći do 60 posto. Morat ćemo razmišljati o mjerama i nastojati vidjeti što dalje. Nismo otvarali teme o plaćanju cjepiva i testiranja, ali morat ćemo donositi odluke koje će osigurati zdravstvenu zaštitu. Ja sam premijer i meni je svatko drag, i tko se cijepio i tko nije. Ali ja moram razmišljati o svima. Uložimo taj mali napor, jer ovo je kolektivna utakmica", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo imali nekoliko sastanaka o obnovi. Ministar Horvat je dobio zadaću da donese nove prijedloge i o tome ćemo raspravljati u rujnu", odgovorio je na pitanje o mogućnosti promjene modela obnove potresom razorenih područja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo