Povodom bombe na dronu / Plenković s oporbom razgovarao o Ukrajini, objasnio zašto nije s 3 premijera i on išao u Kijev: 'Bio sam još u prosincu'

Veći dio opozicije razgovor je prihvatio relativno dobro, samo su iz jedne stranke (opet) grintali. A onda je na saborskom Odboru za obranu bilo uzbudljivo

18.3.2022.
18:35
VOYO logo

Okupio ih je sve kako bi objasnio stanje u Ukrajini i pad letjelice na Zagreb. Premijer i predstavnici saborskih klubova iza zatvorenih vrata Banskih dvora analizirali su situaciju na istoku Europe.

Nakon sastanka premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije, a o zadovoljstvu ali i nezadovoljstvu sastankom, oporbenjaci su pričali u Saboru. Sve je pratila Marina Brcković.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prometno jutros u Banskim dvorima. I lijevi i desni zajedno za stolom s premijerom, koji je potvrdio - na letjelici je bio eksploziv:

"Nema više nikakvih dilema niti konfuzija. Pronađen je upaljač, pronađeni su geleri. Nedvojbeno je utvrđeno da je ta inače bespilotna letjelica koja je namijenjena za izviđanje, ovdje bila prilagođena da na sebi nosi i oružje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odakle je dron poletio i dalje je nepoznanica. Poznato je tek da su ga prvi uočili rumunjski radari. 

Plenković: "Ali taj trenutak kad je on prvi put uočen, ne znači da je on na tom mjestu lansiran. To je ono što mi u ovom trenutku ne znamo i zato sam rekao još jednom - možda je riječ o pogrešci, možda je riječ o sabotaži, možda je riječ o namjeri."  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim saznanjima veći dio oporbe je zadovoljan, ali ne i dosadašnjim dijeljenjem informacija, Peđa Grbin: "Proteklih tjedan dana svjedočili smo jednom velikom šumu u komunikaciji.... Govorilo nam se danima da je objekt praćen, danas sa sigurnošću znamo da je bio tretiran kao radarski odjek, a ne kao ugroza."

Sandra Benčić: "Apelirali smo na to zaista svi da se ne izlazi s informacijama van dok nisu apsolutno provjerene i međusobno usuglašene."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Domagoj Hajduković: "U medijima i javnosti je od pada letjelice vladala kakofonija različitih informacija, poluinformacija i da ne kažem dezinformacija." 

Za razliku od njih, sastanak u Banskim dvorima nije impresionirao Most, Božo Petrov: "Za mene se predsjednik Vlade bavi ozbiljnim stvarima, ne bavi se sat i pol PR uratkom u kojem on govori koliko je ozbiljna situacija. Helllo Sherlock?" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ista saznanja ministar Mario Banožić podijelio je na Odboru za obranu. Lekcija je, kaže, naučena: "Definitivno da poslije četvrtka niti jedan obrambeni sustav bilo koje zemlje članice više nije na istoj razini pripremljenosti i isto tako uočavanja u radarskom sustavu."

Franko Vidović: "Građani mogu biti mirni. Ovo je incident koji se dogodio i koji se ne smije ponoviti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Odbor nije protekao mirno. Ranije ga je napustio član Socijaldemokrata Matko Kuzmanić: "Ministar je nažalost tragedija i dok god Plenković njega ne smijeni, mislim da se u Hrvatskoj neće promijeniti ništa nabolje u sustavu Oružanih snaga. Znači, čovjek je jednostavno slon u staklani."

Ipak, Banožić ne smatra da je svojim izjavama zbunio javnost: "Mnogo puta se uključuju akteri koji nisu bili na događaju niti su upoznati s istragom, ali daju svoje mišljenje i onda dolazi do konfuzije koju smo doživjeli u medijskom prostoru."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A da ne bi bilo konfuzije, premijer je odgovorio zašto s trojicom premijera nije posjetio Kijev: "Ja sam, kao što znate, tamo bio u prosincu, prije svih ovih koji su došli kasnije." 

Njegov odnos i stav prema Ukrajini i dalje je, kaže jasan. A prema potrebi mogući su, najavljuje, i novi sastanci s oporbom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo