'NIJE BILO ZLE NAMJERE' / Plenković priznao da je njegova HDZ-ovka pogriješila kad je Peović optužila da je 'srboljubna i rusoljubna': 'Molim da se ispriča!'

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Na pitanje o kontroli cijena u trgovinama, Plenković je rekao da su dva trgovačka lanca dostavili podatke te očekuje da će to napraviti i ostali

17.1.2023.
17:07
Slavko Midžor/PIXSELL
VOYO logo

U utorak je u Hrvatskom Saboru održano aktualno prijepodne na kojem su potvrđena dvojica novih ministara, Branko Bačić i Šime Erlić. Premijer Andrej Plenković dao je nakon toga izjavu za medije.

“S obzirom na iskustvo, znanje i entuzijam i tijesnu uključenost u sve procese kojima se bavimo, siguran sam da će ministri dati svoj značajan doprinos i poseban i najvažniji doprinos u operativnom smislu u procesu obnove gdje će potpredsjednik Bačić, koji je i prije bio ministar graditeljstva, povezati sve konce i učinti sve potrebno i u pogledu zakonskog okvira i institucionalne arhitekture kako bi se taj proces ubrzao", rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od gospodina Erlića očekujem daljnju dinamiku i apsorpciju europskih sredstava kako bismo iskoristili te velike financijske poluge koje imamo u ovom desetljeću za razvoj svih krajeva Hrvatske i to ravnomjerno kroz provedbu projekta obnove Slavonije, Baranje i Srijema. To ćemo napraviti i za ostale dijelove Hrvatske, Liku, Banovinu, sjever Hrsvatke, otoke", rekao je Plenković.

Image
SRETNO IM... /

Dobili su povjerenje! Bačić i Erlić novi su ministri u Plenkovićevoj Vladi

Image
SRETNO IM... /

Dobili su povjerenje! Bačić i Erlić novi su ministri u Plenkovićevoj Vladi

'Nema razloga za dizanje cijena'

Istaknuo je da je DZS izašao s podatkom da je inflacija u prosincu manja te da je iznosila 13,1 posto, dok je u studenom bila 13,5 posto te dodao da smo u okvirima onoga što se događa u eurozoni kao i da mnoge države članice koje nisu u eurozoni imaju puno veću inflaciju. Napomenuo je da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija te podaci pokazuju da je u boljoj poziciji te dodao da ne može špekulirati o informacijama za siječanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinilo smo sve da pomognemo gospodarstvu, limitirali smo inflaciju, to znači da se nosimo dobro s krizom na najučinkovitiji mogući način, kontinuiranim povećanjem plaća, mirovina i naknada te smo sada ostvarili svoje strateške ciljeve Schengena i eurozone. Imamo najveću zaposlenost i najmanju nezaposlenost ikad", rekao je te dodao da je dosad naplaćeno 234 tisuće eura kazni od strane Državnog inspektorata zbog nepoštenih poslovnih praksi gdje se prekršio Zakon o euru i Zakon o zaštiti potrošača.

Pozvao je sve da se pridržavaju finskog tečaja te rekao da 'nema razloga za dizanje cijena koje će štetiti hrvatskim građanima'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Burić je pogriješila'

"Što se tiče aktualca, oporba je već tradicionalno uputila 17 od 19 pitanja meni. Ubrzo ćemo biti na 30 posto, a oni će biti fragmentirani, razmrvljeni", rekao je premijer te se osvrnuo na prozivke HDZ-ove Majde Burić koja je Katarini Peović (RF) poručila da 'stalno pokazuje rusoljubno srce, možda i srboljubno'.

“Burić je pogriješila. Majdu znam dobro, ona je učinila grešku, molim da se ispriča. Niti je to stav nje ni HDZ-a, i mislim da je to u žaru replika bio potez više za koji smatram da nije bilo zle namjere”, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo