TKO ĆE PLATITI COVID MJERE? / Plenković prigovara Milanoviću da je dug u 4 godine povećao za 70 milijardi. On je u 13 mjeseci došao do gotovo 40 milijardi

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

Prema podacima HNB-a na kraju travnja dug je iznosio 337,1 milijardu kuna, a još krajem ožujka 2020. bio je 298,4 milijardi kuna, što je 38,7 milijardi manje

30.7.2021.
20:50
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

U nešto više od godinu dana, Vlada Andreja Plenkovića povećala je dug Hrvatske za gotovo 40 milijardi kuna. Pokazuju to danas objavljeni podaci HNB-a koji se odnose na stanje duga države na kraju travnja ove godine.

Prema tim podacima, na kraju travnja dug je iznosio 337,1 milijardu kuna što, mora se priznati, je pad za 2,7 milijardi kuna u odnosu na mjesec ranije. No, hrvatski dug je još krajem ožujka pošle godine iznosio 298,4 milijardi kuna, što je 38,7 milijardi manje od travnja 2021.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treba istaknuti kako je povećanje duga Hrvatske sigurno potaknuto velikom Covid krizom, potporama koje je morala isplatiti država zbog smanjenja gospodarske aktivnosti i očuvanja radnih mjesta, kao i povećanih troškova za zdravstvo zbog globalne pandemije. Premijer Plenković je i prije desetak dana na konferenciji za novinare iznio podatak kako su ti troškovi iznosili oko 34 milijarde kuna, što bi bilo otprilike onoliko koliko se i povećao dug države. To znači da je njegova Vlada troškove mjera prebacila u dug koji će plaćati buduće generacije.

Image
SVA JAJA U JEDNOJ KOŠARI /

Znanstvenik objavio graf na kojem smo iza Švedske i otkrio: 'Tko drži dug Hrvatske?'

Image
SVA JAJA U JEDNOJ KOŠARI /

Znanstvenik objavio graf na kojem smo iza Švedske i otkrio: 'Tko drži dug Hrvatske?'

U siječnju prošle godine dug je bio 291 milijardu kuna

Podaci HNB-a kažu da je krajem siječnja prošle godine, kada još epidemija nije uzela maha i prije uvođenja zatvaranja i drugih mjera, hrvatski dug iznosio 291,1 milijardu kuna. U vrijeme prvog lockdowna, krajem ožujka on brzo skače na 298,4 milijarde, a mjesec dana kasnije već je bio 304,4 milijarde kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći skok duga događa se u dva mjeseca pred prošlogodišnje parlamentarne izbore na kojima je HDZ premoćno pobijedio. Krajem svibnja iznosi 313,8 milijardi, a krajem lipnja već je na 329,2 milijarde. U samo tri mjeseca, od ožujka do lipnja Plenkovićeva Vlada je povećala dug države za 30,8 milijardi kuna!

Potom je on bio uglavnom na istoj razini do kraja ožujka ove godine kada skače na 339,9 milijardi i potom je opet pao na 337,1 milijardu kuna krajem travnja, što je posljednji podatak koji je objavio HNB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković prigovara SDP-a da je u 4 godine povećao dug za 70 milijardi kuna

Premijer Andrej Plenković često prije izbora ili na aktualnom satu u Saboru SDP-ovce podsjeća i u negativnom kontekstu ističe kako je u mandatu Vlade Zorana Milanovića dug narastao za 70 milijardi kuna. I zaista je činjenica da je u četiri godine Milanovićeva Vlada povećala dug za 67,2 milijarde kuna. Preuzeli su državu na 216,2 milijarde duga, a s vlasti su sišli kada je taj dug iznosio 283,4 milijardi kuna.

No, čini se da je Plenković u doba krize preuzeo jednaku taktiku koju je imao i Milanović u upravljanju državnim financijama i dugom, samo što je njegov tempo još brži od onoga Milanovićeve Vlade. Dok je ona dug u četiri godine povećala za 67,2 milijarde, Plenković je u samo 13 mjeseci uspio ga povećati za pola tog iznosa - 38,7 milijardi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo