mandatar vlade /

Plenković predstavio ministre: 'Potrebna su nam nova vizija i pristup kako bismo osigurali prosperitetnu i uređenu državu'

'Hrvatska će kroz jasnu viziju i zajedništvo moći postići pozitivne promjene, pomoću strategije nacionalnog održivog razvoja koju će predložiti buduća Vlada'

19.10.2016.
12:15
VOYO logo

Potrebna nam je nova vizija i pristup, poručio je u srijedu mandatar Andrej Plenković u Hrvatskom saboru uoči predstavljanja programa i sastava 14. Vlade, za koje je zatražio povjerenje Hrvatskog sabora.

Potrebna su nam nova vizija i pristup kako bismo unatoč negativnim pokazateljima osigurali prosperitetnu i uređenu državu jednakih mogućnosti, poručio je Plenković uoči predstavljanja programa i članova nove Vlade.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će kroz jasnu viziju i zajedništvo moći postići pozitivne promjene, pomoću strategije nacionalnog održivog razvoja koju će predložiti buduća Vlada, rekao je mandatar.

Iznoseći  u glavnim crtama program nove Vlade u mandatu od 2016. do 2020., naglasio je da će biti usmjeren stabilnom i trajnom gospodarskom rastu, demografskoj obnovi i društvenoj pravednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naše društvo i gospodarstvo suočeni su s dubokim strukturnim problemima. Hrvatsko stanovništvo ubrzano stari, a svake godine se rađa sve manje djece. Gospodarska kriza ostavila je posljedice na sve dijelove društva i gospodarstva. Europska komisija nas je svrstala među države s prekomjernim makroekonomskim neravnotežama, a Vijeće EU-a je pokrenulo korektivnu proceduru prekomjernog proračunskog manjka. Politička stabilnost zemlje je kroz proteklu godinu bila dovedena u pitanje", rekao je Plenković.

Najavio je da će se u ostvarivanju dugoročnih programskih ciljeva buduća Vlada voditi najvećim ustavnim vrednotama - slobodom, jednakošću, nacionalnom ravnopravnošću i ravnopravnošću spolova, mirotvorstvom,  nepovredivošću vlasništva i očuvanjem okloliša, te zahvalio prethodnoj Vladi na doprinosu razvoju Hrvatske.

U Plenkovićevoj Vladi potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova bit će Davor Ivo Stier, potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik i ministar uprave Ivan Kovačić te potpredsjednica i ministrica gospodarstva maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić

Ministar unutarnjih poslova bit će Vlaho Orepić, ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vodit će Nada Murganić, Ministarstvo kulture Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo turizma Gari Cappelli, Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Tolušić, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Ministar zaštite okoliša i energetike bit će Slaven Dobrović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva  Milan Kujundžić, te ministar bez portfelja Goran Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo