I POTPREDSJEDNIK VLADE / Plenković potvrdio da će Ivan Anušić biti novi ministar obrane, a onda ga pitali za neslaganja s njim: 'Uklopit će se u tim'

'Logično da Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane, uklopit će se u tim i funkcionirati kao i do sada', dodao je premijer Plenković

13.11.2023.
13:59
VOYO logo

U Sabor je stiglo rješenje o Banožićevom razrješenju s mjesta ministra obrane. Premijer Andrej Plenković okupio je danas u Banskim dvorima suradnike i stranačke kolege iz Hrvatskog sabora da bi se donijela odluka o novom ministru obrane. Premijer se povodom toga obratio se javnosti.

"Danas smo započeli i završili konzultacije za novog ministra obrone. Predložio sam za novog ministra obrane i potpredsjednika Vlade osječko-baranjski župan Ivana Anušića", kazao je Andrej Plenković. "Vjerujem da će Anušić vrlo kvalitetno obavljati funkciju ministra obrane do kraja mandata naše druge vlade. On je na tu odluku odmah pristao", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Logično da Ivan ima sve reference da bude ministar obrane'

"Što se tiče procedure, uputit ću pismo predsjedniku Sabora, vjerujem da će se sazvati nadležni Odbor, pretpostavljam u srijedu. Što se tiče glasanja, ono je predviđeno za četvrtak. Kako sada stvari stoje i s obzirom na značaj ministarstva obrane kao resora, ne želimo da više od nekoliko dana imamo ovaj privremeni režim upravljanja", kazao je Plenković. Očekuje, dodao je, potporu na plenarnoj sjednici u četvrtak.

Mato Lukić mijenjat će Anušića na mjestu osječko-baranjskog župana do kraja mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Mi nemamo kancelarski sustav' /

Vučemilović upozorila Plenkovića na važnu stvar u Banožićevu slučaju: 'To se stavlja po strani, a i premijer se mora držati zakona...'

Image
'Mi nemamo kancelarski sustav' /

Vučemilović upozorila Plenkovića na važnu stvar u Banožićevu slučaju: 'To se stavlja po strani, a i premijer se mora držati zakona...'

"Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsjednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku potporu u ožujku 2020. godine", kazao je Plenković na pitanja o tome kako će surađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti. “Logično da Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar obrane, uklopit će se u tim i funkcionirati kao i do sada", dodao je premijer.

Na pitanje očekuje li sada lakše dogovore između novog ministra i Predsjednika Republike, Plenković je kazao da će vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Milanović je na najvulgarniji mogući način vrijeđao ministra obrane, mene, cijeli HDZ, proglasio Banožića da vodi županijsku ispostavu neke naci stranke prema tome, tu je najveća odgovornost na neprimjerenom jeziku i korištenju najgrubljih diskvalifikacija koje dolaze od Milanovića. To je cijelo vrijeme tako, to što se kao mediji i javnost navikli na to pa dio to tolerira jer im nešto HDZ nije drag to je puno ozbiljniji problem za društvo nego HDZ", rekao je Plenković.

Premijer obećao dobre vijesti o Hrvatima u grčkim zatvorima

Andrej Plenković ponovno se osvrnuo na prometnu nesreću Marija Banožića, a novinari su ga upitali je li večer prije bio na fešti. Premijer je rekao da to ne zna, a zašto se toliko dugo čeka na analizu krvi i urina, Plenković je kazao: "Pitajte nadležno državno odvjetništvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro dobre vijesti o Hrvatima u grčkim zatvorima

Premijer je kazao i da će hrvatska javnost uskoro čuti dobre vijesti o Hrvatima u grčkim zatvorima. Osim toga, Plenković se osvrnuo i o izdavanju trezorskih zapisa za građane - podsjetio je na dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske te na uspjeh u izdavanju državne obveznice. To je, dodao je, nova prilika za građane koji tijekom narednog tjedna mogu kupiti trezorske zapise s prinosom od 3,75 posto. Uvjeren je, istaknuo je, da građani imaju povjerenja u državne financije.

POGLEDAJTE VIDEO: Rekonstruirali smo nesreću kod Vinkovaca. Ovo je neslužbena procjena kojom su vozili poginuli i Banožić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo