'Koliko god to perverzno zvučalo...' / 'Banožić nije ni smio biti ministar': Puhovski udario na Plenkovića, usporedio ministre s Indijancima i ukazao na problem

Image
Foto: Matija Habljak/Karlo Klasić/PIXSELL

'Kada gledate Narodne novine, Plenković se pozivao na razne članke zakona kada je razrješavao ministre jer u Zakonu o vladi nije propisano kako se razrješuje ministra. To nije ništa protuzakonito, no to je primjer nesklada u pravnom sustavu. O tome će trebati razgovarati. Opet smo se riješili lošeg ministra na krivi način', smatra Puhovski

13.11.2023.
10:59
Matija Habljak/Karlo Klasić/PIXSELL
VOYO logo

'Plenković je htio pokazati da brzo odlučuje i da mu je ovo došlo kao naručeno. Koliko god to perverzno zvučalo, jer smo imali nesreću s preminulom osobom. Već dugo je htio smijeniti jednog potpuno nesposobnog ministra, a nije htio dao Milanoviću za pravo. Banožić nikada nije ni smio biti ministar. Meni se ne sviđa da se čovjeka smjenjuje dok je u šok sobi', rekao je za N1 politički analitičar Žarko Puhovski.

Puhovski je upozorio i na jedan problem o kojem se uopće nije govorilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Opet smo se riješili ministra na krivi način'

"Kada gledate Narodne novine, Plenković se pozivao na razne članke zakona kada je razrješavao ministre jer u Zakonu o vladi nije propisano kako se razrješuje ministra. To nije ništa protuzakonito, no to je primjer nesklada u pravnom sustavu. O tome će trebati razgovarati. Opet smo se riješili lošeg ministra na krivi način", rekao je.

Image
Uzorci krvi i urina stižu na analizu /

Odvjetnik: 'Preuranjeno je govoriti koliku bi kaznu Banožić mogao dobiti. A možda niti neće morati u zatvor'

Image
Uzorci krvi i urina stižu na analizu /

Odvjetnik: 'Preuranjeno je govoriti koliku bi kaznu Banožić mogao dobiti. A možda niti neće morati u zatvor'

Puhovski je uvjeren da ministri nikamo ne bi smjeli ići svojim automobilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da ide na posao, zubaru, ljubavnici ili u lov mora ga voziti službeni vozač. To je u nizu država praksa. On je htio biti opušten i sve je to lijepo i dobro, no mislim da ministar obrane treba biti vožen gdje god išao. Oni su pristali biti ministri i pristali su na neko ograničenje u slobodi", smatra Puhovski.

O nesreći: 'Ne može se baš svakome dogoditi'

Na pitanje što sada čeka bivšeg ministra Banožića, Puhovski je ustvrdio da se može vratiti u Sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što je i Čačić čak bio ministar nakon što je skrivio smrt dvije osobe sve dok presuda nije postala pravomoćna. Opet će se stvoriti fraza da se to može svakome dogoditi. Moja stogodišnja majka me nakon Čačićeve nesreće upozorila na jednu činjenicu, a to je da barem pola ljudi nema vozačku dozvolu, dakle ne može se baš svakome dogoditi. Mnogima se može dogoditi i treba biti malo oprezniji", rekao je Puhovski”, rekao je i dodao kako je Plenković već promijenio 28 ministara.

'Mi zapravo biramo premijera, a sve ostalo su njegovi Indijanci'

"Problem je taj kancelarski model gdje je on najvažniji. Mi zapravo biramo premijera, a sve ostalo su njegovi Indijanci i tako se ministri ponašaju. Oni često ne odgovaraju na pitanje iz svojeg resora, ne zato što ne znaju, nego zato što se nisu konzultirali s premijerom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da ovo nije stvar izbornika i izabranih nogometaša nego kolektivnog tijela jer je tako u zakonu.

"U nogometnoj reprezentaciji nemate glasanje tko će igrati. Dakle, to je neusporedivo", kaže Puhovski koji smatra da novi ministar obrane ne bi trebao biti iz vojnog sektora, nego civil upravo zbog civilne kontrole nad tim sektorom, javlja N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Rekonstruirali smo nesreću kod Vinkovaca: Ovo je neslužbena procjena brzine kojom su vozili poginuli i Banožić

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo