PLENKOVIĆ POTVRDIO: / 'Ako ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru!"

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Plenković tvrdi da je Vlada spremna poništiti odluku o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak ako Hrvatska ne bude mogla kupiti zrakoplove s nadograđenom opremom

30.12.2018.
22:54
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković rekao je u novom intervjuu za Večernji list da je Vlada spremna poništiti odluku o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak u slučaju da Hrvatska ne bude mogla kupiti zrakoplove kakve je odabrala, tj. s nadograđenom opremom.

Na pitanje je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kad su se javili na natječaj, premijer Plenković je rekao da je "Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA ODUSTAJE OD KUPOVINE IZRAELSKIH ZRAKOPLOVA?! /

Ako se jedna bitna stvar uskoro ne dogodi, poništavaju natječaj

Image
VLADA ODUSTAJE OD KUPOVINE IZRAELSKIH ZRAKOPLOVA?! /

Ako se jedna bitna stvar uskoro ne dogodi, poništavaju natječaj

Vlada je spremna poništiti natječaj

U slučaju da Izrael ne bude mogao prodati zrakoplove kakvi su dogovoreni, tj. s nadograđenom izraelskom tehnologijom, Plenkovićeva Vlada je spremna poništiti odluku o odabiru.

"U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti. Kao što sam rekao javno prije tri tjedna, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru!", tvrdi Plenković.

Smjena Mate Radeljića je kadrovsko pitanje

Plenković je komentirao i smjenu Mate Radeljića, bivšeg savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na to da je i prije bilo niz savjetnika koji su bili razriješeni, za mene je riječ tek o kadrovskom pitanju u nadležnosti predsjednice", rekao je Plenković te potvrdio da je razgovarao s ravnateljem SOA-e koja je provela unutarnji nadzor vezano za to.

"Razgovarao sam s ravnateljem SOA-e. On me izvijestio kako je SOA provela unutarnji nadzor u vezi te teme te je potpuno otklonjena i najmanja sumnja da su rađeni pritisci ili prijetnje prema bivšem savjetniku. Ujedno, nadzor provodi i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost", potvrdio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo