PLENKOVIĆ NA VLADI POSLAO SPECIJALNU PORUKU RODITELJIMA: / 'Ohrabrite se, iskoristite mogućnost'; Oglasio se i Beroš

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ministar Davor Božinović rekao je kako je od 13. do 21. svibnja u Hrvatsku ušlo više od 271 tisuću ljudi, 132.000 stranaca

21.5.2020.
13:12
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako se epidemiološka situacija znatno poboljšala u odnosu na prve preporuke školama te je poručio roditeljima da se ohrabre i puste djecu na nastavu.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da nove preporuke školama omogućuju veći broj učenika, a s obzirom na to da smatra kako je nova situacija povoljnija, roditeljima je poručio da se slobodno mogu ohrabriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim sve osnivače obrazovnih ustanova da u dogovoru s Ministarstvom obrazovanja rastumače nove okolnosti profesorima, ravnateljima, učiteljima te roditeljima i da se u novim okolnostima shvati da treba iskoristiti tjedne pred nama da unatoč nepredviđenim okolnostima naši učenici imaju mogućnost biti u razredima i dobivati obrazovanje u metodološkom smislu kakvo je izvorno predviđeno", rekao je premijer.

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

"Vjerujem da će i ministar zdravstva, epidemiolozi i predstavnici HZJZ-a ohrabariti povratak u škole", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
JE LI ŠKOLA NA KRAJU OBAVEZNA ILI NE? Roditelji su zbunjeni i u kaosu: /

Možda ovo malo pomogne - odgovori na ključna pitanja

Image
JE LI ŠKOLA NA KRAJU OBAVEZNA ILI NE? Roditelji su zbunjeni i u kaosu: /

Možda ovo malo pomogne - odgovori na ključna pitanja

'Sredstva za zamjenske stanove su osigurana'

Plenković se osvrnuo na razgovore sa sindikatima državnih i javnih službi izrazivši uvjerenje da će se kroz nastavak razgovora idućeg tjedna postići rješenje koje će biti "na obostranu korist i zadovoljstvo".

Podsjetio je da bi se "u normalnim okolnostima" s 1. listopada plaće povećale 18,3 posto, a u sektoru obrazovanja 23,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovim okolnostima mislim da je dobro da pokažemo određeni signal odgode dogovorenih povećanja. Mislim da smo na tragu dogovora", ustvrdio je premijer.

Vezano za mjere za otklanjanje potresa i objavljeni poziv Ministarstva državne imovine za financiranje najamnina za zamjenski stan, Plenković je najavio da će posebni tim predstavnika Ministarstva otići u SD Cvjetno naselje pojasniti onima koji su trenutačno tamo što trebaju poduzeti kako bi se kandidirali za najam stana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su sredstva osigurana, ali i da svatko ima pravo tražiti dodatnu provjeru stručnjaka u slučajevima kada prilikom prve procjene šteta, kada su se stavljale oznake o uporabljivosti, nisu dobili oznaku, a kasnije je došlo do oštećenja.

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Osigurati dostojan život građanima u najkraćem roku

"S te strane ćemo izaći ususret tako da svi naši građani dostojanstveno žive u najkraćem mogućem roku", poručio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da Ministarstvo graditeljstva s Ministarstvom zaštite okoliša rade na novom pozivu koji se odnosi na intervencije popravaka krovova, dimnjaka, ugradnju kondenzacijskih bojlera, koji će omogućiti svim sugrađanima da imaju toplu vodu.

Za sufinanciranje bojlera predviđeno je 8000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je Zakon o obnovi u javnoj raspravi, naglasio je da svi oni koji su imali sredstva, osiguranje i žele obnavljati svoju nekretninu to mogu raditi bez obzira na donošenje Zakona, odnosno ne moraju ga čekati.

Plenković je ocijenio i da ima dovoljno vremena za kampanju i za organizaciju parlamentarnih izbora koji će se održati 5. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro je da je datum nakon kraja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, imamo još dosta zadaća, a uskoro će krenuti i revidirana rasprava o budućem sedmogodišnjem europskom proračunu kao i planu oporavka koji će biti ključni elementi poluga gospodarskog razvoja i oporavka članica EU-a", naglasio je.

Beroš: 'Štitimo osjetljive članove zajednice'

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o trenutačnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je prepoznata kao odgovorna destinacija. Sinergijom struke ostvarili smo gotovo nemoguće. No ovo je tek etapa i toga svi moramo biti svjesni. Apeliram na sve preporuke stručnjaka i da posebno štitimo osjetljive članove zajednice. Stoga, ostanimo zajedno odgovorni", kazao je Beroš.

Image
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Naglasio je da u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu. To nam govori da nema mjesta za opuštanje, poručio je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj oporavljenih sustiže broj ukupnih slučajeva što je izniman uspjeh i povoljna epidemiološka situacija", kaže ministar.

Božinović: U Hrvatsku ušle 132.000 stranaca

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku proteklog tjedna ušlo više od 132 tisuće stranih državljana i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povećan je ulazak u Hrvatsku državljana EU-a, a u razdoblju od 13. do 21. svibnja ušlo je 277.805 putnika, 145.801 hrvatskih građana i 132.004 stranca. Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hrvatskih državljana", izvijestio je Božinović.

Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU-a, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući i prolaziti kroz Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je.

Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene na 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica, te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu i dalje raste te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo