'MI NE PITAMO NIKOGA NIŠTA' / Plenković ponovno o obuci ukrajinskih vojnika: 'Mislite da je Milanović pitao mene za suglasnost o Finskoj i Švedskoj u NATO-u?'

Image
Foto: Srecko Niketic/Pixsell

'Podsjećam na ono što je ključno: ustavni temelj ne neosporan, na tragu dosadašnje prakse, odlučivanje u Hrvatskom saboru, potreban je 101 glas'

7.12.2022.
19:18
Srecko Niketic/Pixsell
VOYO logo

U srijedu u 16 sati održana je sjednica šireg Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu, a nakon nje premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Na sjednici je bilo riječi o padu MiG-a kod Voćina. "Vidjet ćemo što će pokazati istraga i koji su razlozi da je došlo do pada ovoga zrakoplova", rekao je Plenković. "Nemam nikakve dodatne informacije u odnosu na ono što je MORH priopćio", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvijestio sam kolege o nizu međunarodnih aktivnosti. Praktički smo sada 15-16 sati od konačne odluke na vijeću ministara unutarnjih poslova o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru. Ogromno, veliko političko postignuće, potpuna sloboda kretanja. Sada je više nego izvjesno da će Hrvatska 1. siječnja biti u Schengenu kada je riječ o cestovnim prijelazima, željezničkim prijelazima, morskim lukama. Kada je riječ o zračnom prometu, dakle, zračnim lukama, od 26. ožujka. To je uobičajena dinamika praćenja promjena ljetnog odnosno zimskog reda letenja ", rekao je.

Premijer je istaknuo i Zakon o besplatnom obroku za sve osnovnoškolaca. “Želimo da nijedno dijete u osnovnim školama u Hrvatskoj više ne bude gladno”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da su u stranci zadovoljni rejtingom HDZ-a.

Image
'ČUVA LEĐA' BANOŽIĆU /

Plenković otkrio gdje bi se održavale vježbe ukrajinskih vojnika: 'Ako bi itko trebao prvi pružiti ruku pomoći to su Hrvati'

Image
'ČUVA LEĐA' BANOŽIĆU /

Plenković otkrio gdje bi se održavale vježbe ukrajinskih vojnika: 'Ako bi itko trebao prvi pružiti ruku pomoći to su Hrvati'

O obuci ukrajinskih vojnika

Ponovno je odgovarao na pitanja novinara o obuci ukrajinskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono o čemu se razgovara je koji oblici angažmana bi mogli biti u toj obuci. Ali podsjećam na ono što je ključno: ustavni temelj ne neosporan, na tragu dosadašnje prakse, odlučivanje u Hrvatskom saboru, potreban je 101 glas", rekao je Plenković komentirajući konzultacije vladajućih i oporbe koje su trenutno u tijeku.

"Politički gledano, da zemlja poput Hrvatske, koja je sama bila žrtva velikosrpske agresije - da ovdje postoje politički akteri, koji za ovakvu misiju koja se odvija u Poljskoj, Njemačkoj i nešto minimalno u Hrvatskoj, da imaju rezerve? To je bit ove priče. Gdje je ta odgovornost? Ne može se jedan dan u Saboru davati ovacije predsjedniku ukrajinske rade u Saboru, a drugi dan donositi ovakve odluke. Imaju čistu situaciju i otvorenost voditelja naših pregovora za manje modifikacije i da povlače poteze iza kojih će stajati u budućnosti", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što da obrazlažem? Naša politika je jasna i u njoj promjena neće biti", rekao je na pitanje o odnosu s predsjednikom Milanovićem po pitanju ove teme. "Bitno je da radimo ono što smo uvjereni da je jedina ispravna vanjskopolitička situacija Hrvatske, da smo sto posto u pravu, pogovoto kada nam to dođe od vojnog dijela Ministarstva obrane. Za nas ta obuka ne predstavlja nikakav poseban izazov oko kojeg bismo trebali razmišljati drugačije, donijeli smo odluke iza kojih stojimo.

Mislite li da je Milanović pitao mene za konzultacije kada je visokog predstavnika BiH nazvao da je 'svinjar' ili za pitanje ulaska Finske i Švedske u NATO? Ja idem putem za kojim smatram da je u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su poslali Milanoviću dokument na suglasnost. "Mi ne pitamo nikoga ništa dva puta, to ste valjda naučili kroz niz godina", rekao je.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo