PREMIJERU, JE LI TE STID? / Plenkoviću puna usta hvale za Putinova saveznika koji je platio tisuće eura za seks s maloljetnom plesačicom, a organizirao je i zabave s prostitutkama

Image
Foto: Profimedia/Patrik Macek/PIXSELL

'Dugogodišnji protagonist talijanske i politike Europske unije, ostavio je izuzetno nasljeđe. Pamtit ćemo ga i kao velikog podupiratelja i prijatelja Hrvatske', poručio je Plenković

12.6.2023.
14:24
Profimedia/Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković na svom Twitter profilu izrazio je sućut talijanskom narodu u povodu smrti bivšeg tamošnjeg premijera Silvija Berlusconija.

"Iskrena sućut talijanskom narodu povodom smrti Silvija Berlusconija. Dugogodišnji protagonist talijanske i politike Europske unije, ostavio je izuzetno nasljeđe. Pamtit ćemo ga i kao velikog podupiratelja i prijatelja Hrvatske. Naše misli su uz njegovu obitelj i prijatelje", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Silvio Berlusconi, četverostruki talijanski premijer, koji je umro u ponedjeljak u dobi od 86 godina od leukemije, bio je medijski mogul i politički showman koji je zbog svojih financijskih i seksualnih skandala postao osoba koja je izazivala najviše podjela u modernoj Italiji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov seksualni život povlačio se po medijima, uključujući zloglasne "bunga bunga" zabave s prostitutkama.

Image
NASLJEĐE BIVŠEG PREMIJERA /

Hrvatski analitičar otkrio Berlusconijev najveći grijeh: 'Jednu je stvar vješto iskoristio, oslanjajući se na medijsku moć'

Image
NASLJEĐE BIVŠEG PREMIJERA /

Hrvatski analitičar otkrio Berlusconijev najveći grijeh: 'Jednu je stvar vješto iskoristio, oslanjajući se na medijsku moć'

Optužen je bio da je platio tisuće eura za seks s maloljetnom marokanskom plesačicom iz noćnih klubova Karimom El Mahroug zvanom "Ruby kradljivica srca". To je zanijekao, ali je priznao da ju je izvukao iz policijske postaje tvrdeći da je nećakinja tadašnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Sud ga je oslobodio optužbi za seks s maloljetnicom uz objašnjenje da on nije mogao znati da je mlađa od 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Supruga dobila ogromnu alimentaciju

Njegova druga supruga Veronica Lario zatražila je tada razvod. Dobila je jednu od najvećih alimentacija u talijanskoj povijesti u iznosu od 1,4 milijuna eura na mjesec, ali Berlusconi se žalio i taj je iznos u konačnici sveden na ništicu. Nije se ponovno ženio, ali je 2022. "simbolično" razmijenio zavjete s partnericom Martom Fascinom, koja je od njega mlađa 53 godine. 

Mnogobrojni skandali odnijeli su svoj danak i 2011. podnio je ostavku na dužnost premijera kada je prezadužena Italija podsjećala na Grčku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlusconi je izazvao i skandal nakon što su u javnost procurile njegove riječi sa zatvorenog sastanka sa zastupnicima njegove stranke u listopadu 2022. godine. On je na tom sastanku, kako je prenio talijanski portal LaPresse, rekao da je ponovno uspostavio kontakte s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Za moj rođendan poslao mi je 20 boca votke i vrlo slatko pismo. Uzvratio sam mu bocama lambrusca (talijansko crveno pjenušavo vino) i jednako slatkim pismom. Putin me opisao kao prvog od njegovih pet istinskih prijatelja", rekao je Berlusconi, prema audiosnimci koju je objavio LaPresse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekscentrik poznat po neugodnim šalama

Berlusconi je bio jedna od najneobičnijih osoba na često bizarnoj talijanskoj političkoj sceni, ekscentrik poznat po neugodnim šalama koje bi u većini drugih europskih zemalja bile dovoljne da mu unište političku karijeru. Na primer, kada je Barack Obama bio izabran za prvog afroameričkog predsjednika SAD-a, Berlusconi mu je čestitao što je "visok, zgodan i preplanuo".

No njegov često klaunski karakter i višestruke plastične operacije skrivale su oštar politički um i nevjerojatan talent za iskorištavanje strahova i briga običnih građana. Berlusconi je rekao da ne žali ni zbog čega u svojoj političkoj karijeri premda smatra da su ga često izdali. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Znam samo da ni u vanjskoj ni u unutarnjoj politici nikada nisam učinio nijednu pogrešku. Ali kada promislim, ne mogu se sjetiti imena nijednog prijatelja u politici", rekao je za časopis Chi 2016. godine.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo