'BUSINESS AS USUAL' NA VLADI / Plenković ponovno zahvalio Mariću na doprinosu, a onda se osvrnuo na izgubljenu arbitražu: 'Vidjet ćemo kako postupati dalje'

Na dnevnom su redu sjednice Vlade su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

7.7.2022.
10:16
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković kratko se i u vrlo službenom tonu osvrnuo na jučerašnju konferenciju za medije i zahvalio ministru u ostavci, Zdravku Mariću, na doprinosu. Plenović je istaknuo da je Marić sve skupa bio u tri vlade te mu je zahvalio na svemu što je ministar učinio za javne financije i poreznu reformu, smanjenje javnog duga i izlazak iz makroekonomskih neravnoteža, vraćanje investicijskog rejtinga i uvođenje eura u Hrvatsku.

"Mislim da su to zaista velika postignuća, želim mu uspjeh u životu i daljnjoj karijeri. Naslijedit će ga gospodin Marko Primorac, koji je također stručnjak za javne financije i poreznu politiku. Početkom idućeg tjedna predstavit ćemo ga Saboru i, nadam se, dobiti potporu za rad."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAHVALIO SVIMA I OTIŠAO /

Marić na rubu suza otkrio zašto je otišao: 'Ne znam gdje ću sada raditi'; Komentirao i svoju aferu produženi vikend

Image
ZAHVALIO SVIMA I OTIŠAO /

Marić na rubu suza otkrio zašto je otišao: 'Ne znam gdje ću sada raditi'; Komentirao i svoju aferu produženi vikend

'Sagledat ćemo pravorijek i vidjeti kako postupati dalje'

Premijer se osvrnuo i na pravorijek arbitražnog suda prema kojem Hrvatska mora platiti 184 milijuna dolara MOL-u.

"Iznos sredstava koji je Mol tražio je 1,1 milijardu, a dodijeljeno im je 184 milijuna dolara, plus još milijun za troškove postupka i zatezne kamate. Ja ću podsjetiti da je ovo jedan od brojnih naslijeđenih sporova. Vlada Ivice Račana krenula je s privatizacijom Ine, potom je to nastavljeno u vladi Ive Sanadera, a vlada Zorana Milanovića je donosila odluke u vezi s liberalizacijom tržišta plina. Većina zahtjeva MOL-a odnosi se upravo na dio liberalizacije tržišta plina iz 2014. godine. Mi poštujemo međunarodne sudove i arbitraže, sagledat ćemo s pravnim stručnjacima ovaj pravorijek i nakon toga vidjeti kako postupati dalje. Zadržavamo pravo razmatranja eventualnih daljnjih pravnih koraka, no odluke o tome će se donositi kasnije", rekao je Plenković te naglasio da će javnost biti obaviještena o svemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pratimo situaciju na tržištu, važno je da svi damo doprinos'

Premijer je kratko komentirao i cijene goriva.

"Ponovno smo ograničili cijene naftnih derivata i napravili iskorak prema malim distributerima. Ovo je privremena mjera, pratit ćemo situaciju. Važno je da u ovoj krizi svi damo doprinos."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu sjednice Vlade su prijedlog izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju te prijedlog izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Vlada će se očitovati i na prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu, kojem su predlagatelji 32 oporbena zastupnika u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku sjednice Vlada premijer Plenković odlazi u Prag na sastanak s češkim premijerom gdje će se razgovarati i o članstvu Hrvatske u Schengenu.

Odbijen prijedlog oporbe za pokretanjem pitanja povjerenja ministru Radmanu

U očitovanju Hrvatskome saboru Vlada je na sjednici u četvrtak odbila sve navode iz prijedlog 32 oporbena saborska zastupnika za pokretanje pitanja povjerenja ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao obično, dajemo očitovanje i odbijamo sve što je u prijedlogu navedeno, rekao je premijer Andrej Plenković.

O tom prijedlogu će se u Saboru raspravljati idućeg tjedna, kada prođe određeni broj dana nužan sukladno poslovniku Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je u Sabor uputila i konačne prijedloge zakona o potvrđivanju Protokola uz Sjevernoatlantski ugovor o pristupanju Finske te Švedske NATO-u.

Stupanje Protokola na snagu je formalnopravna pretpostavka za upućivanje poziva tim dvjema zemljama da pristupe Sjevernoatlantskom ugovoru i postanu članicama NATO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike