PLENKOVIĆ O ODNOSU SNAGA U VLADI: / 'Glavnu riječ neće voditi ni Marići, ni Martina Dalić nego - ja. Ja odlučujem!'

Image
Foto: NovaTV
25.10.2016.
19:38
NovaTV
VOYO logo

Upitan čime je ministar u Vladi, Goran Marić, koji je do sada bio bez portfelja ipak zaslužio dobiti svoj resor, premijer Andrej Plenković kazao je kako je upravljanje državnom imovinom jedan je od bitnih aspekata za gospodarski rast države.

Image
MARIĆ NAJAVIO VELIKU PROMJENU U VLADI I PORUČIO: /

'Nisam najavio ostavku! Nemam posebnih želja, pa nije ovo željomat'

Image
MARIĆ NAJAVIO VELIKU PROMJENU U VLADI I PORUČIO: /

'Nisam najavio ostavku! Nemam posebnih želja, pa nije ovo željomat'

'Upravljanje državnom imovinom jedan je od ozbiljnijih aspekata za gospodarski rast Hrvatske i bitan aspekt za kvalitetno punjenje prihodovne strane državnoga proračuna. Hrvatska je u proteklih 25 godina imala različite institucije, različite modele koji su se bavili državnom imovinom. Kolega Marić kao doktor ekonomskih znanosti ima veliko iskustvo i u tom području. Nakon temeljite analize rada protekle Vlade, dakle one gospodina Oreškovića, uvidjeli smo da je upravo upravljanje državnom imovinom bilo jedno od tri temeljne političke stvari koje je ta Vlada radila', rekao je Plenković kako je zbog toga odlučeno da će biti aktiviran novi resor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Neće voditi megaministarstvo'

'Odlučili smo stoga aktualni Državni ured za upravljanje državnom imovinom transformirati, temeljem budućeg prijedloga Ministarstva uprave, u posebno ministarstvo koje bi se time bavilo, a na njegovom čelu će biti doktor Marić', kazao je Plenković te dodao kako Marić nema povlašteni status u odnosu na druge ministre već će se baviti područjem koje je od iznimnog gospodarskog i političkog značaja.

'Goran Marić neće voditi nikakvo megaministarstvo, Državni ured za upravljanje državnom imovinom ima 130 ljudi pa umjesto da imamo na čelu tog tijela državnog tajnika, sad ćemo imati ministra, političara s vrlo velikim iskustvom, koji će kvalitetno pomoći radu Vlade, nastaviti ono dobro što je bilo napravljeno u radu prethodne Vlade i pokušati pridonijeti kvalitetnoj koordinaciji te teme između središnje državne razine i lokalnih razina gdje smo identificirali problem, i to svi koji se time bave jako dobro znaju.', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
Foto: NovaTV

Barišića se lažno optužuje

Na pitanje je li komunicirao s ministrom Barišićem kojeg se optuživalo za plagijat, premijer Plenković kazao je kako ne treba vjerovati svemu što izađe u medijima.

'više puta sam razgovarao s ministrom Barišićem, i jučer i danas, on je vrlo decidirano otklonio niz optužbi koje se u javnom medijskom prostoru o njemu iznose. Praktički o svakoj toj temi ili postoji odluka nekog suda ili etičkog povjerenstva, koja po onome što sam ja vidio ide njemu u prilog', kazao je Plenković te dodao kako stoji iza Pave Barišića te kako je sam birao ministre u Vladi i zna da se radi o iznimno kvalitetnim i stručnim ljudima koji su napravili puno toga u svom dosadašnjem radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hasanbegović ima svoj raspored

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović odbio je voditi saborski Odbori za informiranje, informatizaciju i medije, a nije se pojavio ni na saborskom klubu zastupnika što je potvrdio i premijer kazavši kako je za razumijevanje situacije potrebno uzeti u obzir današnji HDZ i HDZ od prije 120 dana.

'Hasanbegović je odbio biti na čelu odbora jer ima neki svoj raspored, da ima neke svoje razloge i to je njegovo pravo. Mi imamo normalan, vrlo civiliziran, kulturan dijalog, on je dao doprinos radu Vlade, izabran je u Hrvatski sabor, ostvario je respektabilan rezultat, ali moramo stvari postaviti vrlo jasno: novi predsjednik Vlade, mandatar, bira svoje suradnike i ministre. Ne namjeravam se ni s kim obračunavati, mi smo svi dio iste stranke, naprotiv. ', kazao je Plenković te dodao kako mu taj potez Hasanbegovića nije jasan i naveo primjer bivšeg ministra vanjskih poslova, Mire Kovača koji je prihvatio mjesto na čelu Odbora za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio predstavljanje porezne reforme

Na pitanje tko će u ovoj Vladi voditi glavnu riječ, s obzirom da su u istom timu sada financijski stručnjaci poput ministrice Martine Dalić i ministara Zdravka Marića i Gorana Marića, koji imaju različito viđenje ekonomske politike premijer Plenković kazao mu to ne predstavlja problem te da je on taj čija je riječ zadnja.

'Ja koordiniram, ja sam predsjednik, ja odlučujem i imam 4 potpredsjendika Vlade, svi će sudjelovati u aktivnostima koje se odnose na njihov resor i važne odluke, ali ja sam taj koji odlučuje', kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervjuu je najavio i predstavjanje dugoočekivane porezne reforme.

'Porezna reforma, na kojoj ministar Marić radi mjesecima, među kojima su promjene u području poreza na dohodak, dobit, dodanu vijedost, Poreznog zakona, bit će predstavljena u četvrtak na sjednici Vlade', najavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o problemu Ina-MOL

'Svi procesi koji traju trebaju ići do kraja. Od našeg pravnog tima zatražit ću izvještaj o trenutačnom stanju procesa. Oko toga trebamo stvoriti konsenzus, moramo poštovati sve obveze iz ugovora s Mađarima.'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo