NAHVALIO HRVATSKU / Plenković otkrio planove za 2022.: 'Obnova je po meni realno jedini problem s kojim smo suočeni'

Vili Beroš ima jedan od najzahtjevnijih zadataka, osmisliti reformu koja će zdravstvo vratiti za zdrave noge

23.12.2021.
19:00
VOYO logo

A kako u Vladi planiraju neke druge mjere, one koje bi svima u Hrvatskoj trebale osigurati bolji i lakši život? Goran Latković od premijera i ministara doznaje koje sve reforme spremaju u 2022.

Zaželio je premijer svojim ministrima sve najbolje za blagdane na predbožićnoj sjednici Vlade. A zatim se pred novinarima još jedno pohvalio kako je Hrvatska pokazala žilavost i otpornost pa zaključio kako je pandemijska 2021. ipak bila dobra, od rasta BDP-a do spajanja Pelješkog mosta. Najavio je planove i za nadolazeću 2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Reforma socijalnog sustava, reforma zdravstvenog sustava, nastava reforme pravosuđa. Daljnje mjere za tržište rada“, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade. 

U planu je Vladi i da se više potrudi oko Banovine i Zagreba koji pravu obnovu još nisu doživjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo ga što smatra da su najveći propusti Vlade u 2021. godini.

Image
podsjetili ga sdp-ovci /

Sjećate li se što je premijer obećao na Badnjak prije pet godina? 'Zaista vrijedi ono: obećanje - ludom radovanje!'

Image
podsjetili ga sdp-ovci /

Sjećate li se što je premijer obećao na Badnjak prije pet godina? 'Zaista vrijedi ono: obećanje - ludom radovanje!'

„Ono što smatram da može i mora biti bolje to je dinamika obnove tu nema nikakve dileme tu se slažemo svi. To je po meni u biti kad gledam realno jedini problem s kojim smo suočeni u smislu da ga ja konstatiram da može i mora biti bolje“, izjavio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Resor socijale 2021. pamtit će po nekoliko teških slučajeva, poput onog malene Nikol, djevojčice čija je smrt potresla Hrvatsku, ministar Aladrović najavljuje cijeli set promjena.

„U 2022. godini prije svega reforma sustava socijalne skrbi za koju očekujemo da će stupiti na snagu početkom iduće godine. Zatim dio reforme mirovinskog sustava, što kroz obvezne mirovinske fondove odnosno kapitaliziranu štednju, što kroz povećanje obiteljskih mirovina“, rekao je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Ministru obrazovanja plan je upisati više učenika u gimnazije umjesto u strukovne škole kako bi se dostigao europski prosjek od 52%. Planira i reformu financiranja visokog školstva, a bit će promjene i za osnovnoškolce.

„Osnovna škola će trajati cijeli dan, cjelodnevna nastava najmanje do 15h. Moramo podignuti i broj sati aktivnog boravljenja i u obrazovnom procesu upravo osnovnoškolaca jer daleko zaostajemo za svim ostalim zemljama“, kazao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vili Beroš ima jedan od najzahtjevnijih zadataka, osmisliti reformu koja će zdravstvo vratiti za zdrave noge.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo