klimava većina / Plenković okupio partnere u restoranu Baltazar: 'Igramo li timski ili netko od vas želi na izbore?'

Glavni razlog sastanka bio je Bandićev bojkot glasovanja prošlog petka

26.9.2019.
8:09
VOYO logo

Potpuno neočekivano, vladajuća većina sastala se u srijedu u restoranu Baltazar, a iako su iz Vlade komunicirali da je riječ o redovitom sastanku, odnosno ovaj put ručku koji se pretvorio u večeru jer je trajao od 17 do gotovo 20 sati, Jutarnji list doznaje da je premijer Plenković zapravo htio provjeriti ima li i dalje većinu za izglasavanje proračuna nakon poruke koju je dobio od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Image

Dramica u koaliciji? Plenković počastio partnere u Baltazaru: 'Igramo li timski il' bi netko na izbore?'

Image

Dramica u koaliciji? Plenković počastio partnere u Baltazaru: 'Igramo li timski il' bi netko na izbore?'

Naime, Bandićevi zastupnici u petak se nisu pojavili na glasanju u Saboru. Bandić je time Plenkoviću poslao poruku da bez njegovih nema većine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je, kažu sugovornici, bio glavni razlog zbog čega je Plenković sazvao sastanak, za koji su partneri dobili poziv u utorak navečer. 

"U Baltazaru su Bandić i Kažimir Varda bili puno mekši i konstruktivniji, i izrazili su podršku", rekao je sugovornik Jutarnjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Bandić je rekao da imaju podršku, ali zahtijeva da se projekti realiziraju, a ne da njegovi zastupnici čekaju ministre po sat vremena i onda oni dolaze na sastanke nepripremljeni. Rekao je i da zna kako je to imati tanku većinu", rekao je izvor sa sastanka, koji upozorava da većina može doći u pitanje pri izglasavanju proračuna.

Iz HDZ-a neslužbeno poručuju kako su ovaj put odlučili da se sastanak održi u neformalnijem ozračju, da Bandić nije bio glavni razlog, jer da njegov show u Saboru nisu tako ozbiljno shvatili, ali priznaju da je bio jedna od tema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je, zanimljivo, prvi put rekao i kako ne samo što želi da ovakva koalicija dovrši mandat, nego i da postojeće stranke koalicije odnesu pobjedu i na idućim parlamentarnim izborima, ne u koaliciji.

Dodaje kako je premijer u uvodnom izlaganju rekao da ova većina ima izvrsne rezultate te kako trebaju nastaviti dalje raditi bez tenzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je pitao igramo li timski do kraja ili netko ima svoje interese, a možemo razgovarati o svim scenarijima, pa i o izborima. Svi su rekli da žele nastavak koalicije, a svi su izrazili i želju da stranke u ovoj koaliciji budu pobjedničke i na idućim izborima, odnosno da radimo zajedno i u drugom mandatu", otkriva naš sugovornik.

Na sastanku su bili predstavnici svih stranaka većine, osim Darinka Kosora koji se ispričao. Jeli su se juha, meso s povrćem i salata, štrukli. HDZ je platio večeru, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin: Na sastanku vladajuće koalicije nije bilo nesuglasica

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin rekao je u četvrtak kako na sastanku vladajuće koalicije nije bilo nesuglasica jer je svatko rekao svoje i nitko nije polemizirao ni s kim.

"Razgovor je bio vrlo ugodan, totalno isti kao i svi drugi koalicijski dogovori. Svatko kaže ono što misli, to mogu biti i stvari koje nisu baš u skladu jedna s drugom i onda se na kraju napravi rezime oko kojeg se svi slažu i kažu - idemo dalje. Nije bilo nesuglasica jer je svatko rekao svoje i nitko nije polemizirao ni s kim", rekao je Radin novinarima na Markovu trgu upitan o jučerašnjem sastanku vladajuće koalicije u zagrebačkom restoranu "Baltazar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radin kaže da ne zna razlog zašto HSLS-ov Darinko Kosor nije došao na koalicijski sastanak, vjerojatno je imao neke druge obaveze. I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić imao je druge obaveze pa je na sastanku ostao dvadesetak minuta, a na njemu je govorio pomirljivo. "Put kojim ćemo zajedno hodati bit će još relativno dugačak. Bilo bi dobro za sve nas da ovaj mandat završi u skladu", rekao je Radin.

Upitan je li predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac bio jedna od tema sastanka, odgovorio je kako je bilo puno tema, a to je bila jedna od njih. Pojasnio je kako je Pupovac na sastanku govorio o potrebi veće tolerancije, što misle i on (Radin) i mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na kraju svi misle da treba više  tolerancije u Hrvatskoj. Ne samo po nacionalnoj osnovi već po svim mogućim osnovama - seksualne orijentacije, između mladih i starih, između različitih stranaka, između desnice i ljevice i sl", kazao je.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić izjavio je srijedu navečer nakon sastanka koalicijskih partnera da su razgovarali o zakonskim prijedlozima i proračunu za iduću godinu, istaknuvši da je koalicija stabilna.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo