PLENKOVIĆ ODGOVORIO DAČIĆU: / 'Mi nismo isti'; odmah stigla kontra iz Beograda: 'Da, mi nismo bili na strani Hitlera'

Image
1.5.2018.
11:47
VOYO logo

Novi spomenik braniteljima u Okučanima nazvan "Kristalna kocka vedrine", sastavljen od 51 kocke, otkrili su predstavnici kadeta Oružanih snaga i policije, a prethodno su pročitana imena branitelja poginulih u "Bljesku" te kratka povjesnica te operacije. Spomenik je blagoslovio vojni ordinarij Jure Bogdan koji je predvodio i molitvu za sve poginule branitelje i civile u operaciji kojom je prije 23 godine oslobođena zapadna Slavonija.

Zajednički vijenac, u ime Republike Hrvatske, kod spomen-obilježja poginulima položila je predsjednica Republike, vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te premijer Andrej Plenković, zajedno s izaslanstvima Sabora i Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijence su, uz ostale, položila i izaslanstva braniteljskih udruga, gardijskih postrojbi, Hrvatske vojske i policije.

Na komemoraciji su sudjelovali i ministri Damir Krstičević, Davor Božinović i Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

OBLJETNICA AKCIJE BLJESAK: U Okučanima otkriveno spomen-obilježje poginulim braniteljima

Image

OBLJETNICA AKCIJE BLJESAK: U Okučanima otkriveno spomen-obilježje poginulim braniteljima

Odgovor Dačiću

Premijer Plenković u Okučanima je komentirao i izjavu Ivice Dačića koji je rekao 'ako Hrvatska želi diplomatski rat, onda će ga i dobiti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'To nije retorika koju treba koristiti. Korištenje riječi rat, bilo da je diplomatski ili drugi, nije dobar. Nitko iz Hrvatske nije davao izjave kao što je davao Vulin, nitko iz Sabora nije oskrnavio srpsku zastavu, to bi bilo nemoguće. Varijanta da smo jednaki ne stoji. Nismo u ovoj priči isti, nismo bili ni 90-ih, a nećemo biti ni u budućnosti', rekao je Plenković i dodao da je Hrvatska 'svoje poteze jasno povukla', javlja N1.

'Kada smo mi kao Vlada koristili odnose sa Srbijom kao argument u unutarnje-političkom preppucavanju? Toga se ne možete sjetiti', konstatirao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dačićeva kontra

Ivica Dačić poručio je iz Beograda kako on nije govorio o ratu već o diplomatskom ratu. 'Točno je da nismo jednaki, mi nismo bili na strani Hitlera, nismo vršili Holokaust nad Židovima i Hrvatima, nismo tjerali Hrvate da nose obilježja kao što su Srbi i Židovi morali nositi za vrijeme Drugog svjetskog rata, Židovi žute, a Srbi plave trake', rekao je Dačić na Plenkovićevu izjavu da 'nismo u ovoj priči isti', rekao je srpski šef diplomacije.

'Nismo isti, jer mislimo da je ovo što Hrvatska radi čista glupost, i da je bolje da se bavimo razvojem naših odnosa nego da vodimo diplomatski rat. I Plenković sve to zna, ali misli da mu to donosi političke poene. I to je žalosno', dodao je Dačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo