PROPAO ČVENK / Plenković optužio Milanovića za silovanje Ustava, pa mu dao 'nogu': 'Dok ne kaže 'Sorry, stari' nema razgovora. N-e-m-a!'

'Da bi se došlo u situaciju da se razgovara, potrebna je jedna fina isprika meni i članovima Vlade. Ono: 'Sorry stari, pretjerao sam'. Dok to ne čujemo, nema sastanka', poručio je Plenković

6.7.2023.
14:05
VOYO logo

Ravnatelju Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) Ivici Kinderu u ponedjeljak, 10. srpnja, istječe mandat pa je predsjednik Republike Zoran Milanović danas pozvao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na sastanak da se usuglase oko kandidata za Kinderova nasljednika. Štoviše, Milanović je Plenkovića pozvao da se sastanu žurno, već danas.

''Budući da nas dvojica još uvijek nismo dogovorili i usuglasili kandidata za novog ravnatelja VSOA-e, pozivam Vas da se žurno sastanemo, razgovaramo i usuglasimo kandidata za ravnatelja VSOA-e, kao što je to propisano Ustavom i zakonom te u skladu s ustaljenom praksom kod svih dosadašnjih imenovanja čelnika sigurnosno-obavještajnih agencija'', napisao je Milanović Plenkoviću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVEDIMO PETAK ZAJEDNO /

Milanović pozvao Plenkovića na hitan sastanak: 'Predlažem već danas!'

Image
PROVEDIMO PETAK ZAJEDNO /

Milanović pozvao Plenkovića na hitan sastanak: 'Predlažem već danas!'

'On koji je silovao Ustav sad nama soli pamet'

Ubrzo mu je stigao odgovor s odbijenicom. Plenković je nakon sjednice Vlade održao konferenciju za novinare a kojoj je upitan hoće li se odazvati pozivu s Pantovčaka.

''Što se tiče te teme, ona zavrjeđuje isto malo vremena. I ona nam uzima vremena, kao i ove druge teme, a mislim da ste vidjeli današnju sjednicu Vlade koliko je na njoj bilo tema'', kazao je u uvodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od pitanja o aferi s prodajom HEP-ova plina ispod cijene, premijer je na ovo odgovarao s puno volje i opširno. Kazao je da s Milanovićem nema razgovora sve dok se ovaj ne ispriča zbog svih uvreda koje je ranije uputio njemu, članovima Vlade i javnosti.

“Što se tiče čelnika VSOA-e, Vlada je preko ministra Banožića, koji je sukladno zakonu nadležan za upućivanje prijedloga, poslala prijedlog o imenovanju Mije Validžića još u veljači. Vlada je na vrijeme predložila kompetentnog čovjeka koji je na čelu onoga što je najbliže VSOA-i. On nama kaže da smo mu ga mi ''bacili preko plota''. Isti Milanović koji je silovao Ustav kad je nametao svoju kandidatkinju za predsjednicu Ustavnog suda, sad on nama soli pamet da štiti Ustav i proceduru. Teret zastoja je na Milanoviću'', najprije je odgovorio Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nikad nije bila praksa fifti-fifti, to je on uveo'

Potom je naširoko objašnjavao zašto s Milanovićem do daljnjega nema razgovora.

''Da bi se došlo u situaciju da se razgovara, potrebna je jedna fina isprika meni i članovima Vlade. Ono: 'Sorry stari, pretjerao sam'. Dok to ne čujemo, nema sastanka', dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je, kaže premijer, bila spremna na razgovore o imenovanju veleposlanika koje je Milanović odbacio kao “HDZ-ove prijedloge”.

“Na načelu fifti-fifti, on je taj koji je onemogućio nova imenovanja za veleposlanike. Tim pristupom koji nikada prije nije postojao, to možete pitati sve bivše predsjednike i premijere, nikada nije bila praksa fifti-fifti nego su se vodili razumni razgovori”, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Njegova komunikacija je razina birtije'

''Sve ovo što se događa posljedica je njegova načina komunikacije. Taj obrazac ponašanja i drugi prepisuju od njega. To je razina birtije gdje neki divlji, agresivni ljudi imaju takav stil komunikacije. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike nema sastanka. N-e-m-a. Kako siješ, tako žanješ. Onaj tko je srozao političku kulturu u Hrvatskoj do te mjere da svaka šuša može vrijeđati kako hoće, ne može očekivati tretman u cajtnotu imenovanja čelnika VSOA-e kao da mi ništa nismo čuli. Mi sada pokazujemo javnosti da ne pristajemo na neprihvatljivu diskvalificirajuću političku nekulturu onoga kojega su u kampanji predstavili kao normalnog, a koji sada radi sve nenormalno”, nastavio je Plenković.

'I oporba je podivljala. Prepisuju to od njega'

No, ni tu nije bio kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi sad principijelno kažemo 'ne i ne'. Dok isprike nema, nema ni sastanka. Neće propasti ni sustav ni Ustav. Sve ovo se događa zbog njegovog obrasca ponašanja, ne našeg. Ovo se nije događalo dok su bili drugi akteri na sceni. Nije ni oporba bila ovako divlja kao sada, oni prepisuju od njega. Ja neću da mi se 2023. diskvalificira nivo komunikacije do mjere neke birtije. Dosta više, ne maltretirajte hrvatsku javnost divljaštvom i nekulture. Dok ne bude lijepe, kulturne isprike, nema sastanka”, kazao je Plenković.

POGLEDAJTE VIDEO: Predsjednik Milanović objasnio tko će voditi uskoro Sigurnosno-obavještajnu agenciju...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo