OBJAVLJENI SVI DETALJE OKO ULASKA HRVATSKE U EUROZONU / Opskrbite se gotovinom, trebat će vam u prvim danima 2023.: Zna se i tko će prvi podići eure na bankomatima u Novoj godini

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković uoči ulaska u eurozonu govori o tome je li sve u redu nekoliko dana prije uvođenja eura

28.12.2022.
9:57
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković uoči ulaska u eurozonu govorio je o tome je li sve u redu nekoliko dana prije uvođenja eura.

"Došli smo nadomak velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju EU-a čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjavamo preuzetu obvezu kada smo pregovarali o članstvu u EU-u", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da možemo biti itekako zadovoljni jer smo ostvarili cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. "Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo", rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Najavio je da će prelazak s kune na euro obilježiti iza ponoći 1. siječnja kada će ministar Primorac i guverner Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve eure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom članstva Hrvatske u Schengenu u Zagreb 1. siječnja stiže predsjednica Europske komisije s kojom će predstavnici Vlade posjetiti GP Breganu. Dočekat će ih slovenska predsjednica s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola, a potom će s Ursulom von der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića popit kavu koju će platiti eurokovanicama.

Izmjene zakonodavstva

Ministar financija Marko Primorac naglasio je kako je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura. "Ukupno je 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica distribuirano institucijama", rekao je.

Od 4000 bankomata, 1300 bankomata će do 31. prosinca isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure, a u slučaju da to ne obave u tom periodu, moći će to obaviti neograničeno u HNB-u kada se radi o novčanicama, a kovanice će moći mijenjati još naredne dvije godine.

Image
RASPORED RADA /

Banka objavila detaljni plan prelaska na euro: Oboružajte se strpljenjem, a ne bi bilo zgorega i nešto gotovine

Image
RASPORED RADA /

Banka objavila detaljni plan prelaska na euro: Oboružajte se strpljenjem, a ne bi bilo zgorega i nešto gotovine

Nakon sjednice, ministar Primorac i guverner Vujčić dali su izjavu za medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dva tjedna će se u iznimnim situacijama moći vraćati kune prilikom kupnje, ali samo u iznimnim situacijama, to će se možda događati u ruralnim područjima. Istaknuo bih i zamolio sve subjekte koji su uključeni u proces da se pripreme na vrijeme, i trgovačke lance, da osiguraju dovoljne količine sredstava. Molba za naše građane, da se opskrbe gotovinom u onom iznosu koji će im biti potreban u dan, dva dok svi bankomati ne budu funkcionalni", rekao je ministar Primorac.

Opskrba pri kraju

"Na očekujemo značajne poteškoće niti na tržnicama, svi subjekti uključeni u proces nisu govorili o nikakvim poteškoćama", kazao je, dodajući da se i u normalnim okolnostima nekad dogodi da bankomati ne rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Guverner Vujčić rekao je da je u ovom trenutku opskrba gotovinom pri kraju. "Mi smo nabavili novčanice, one se distribuiraju dalje. Taj proces ide dobro, opkovali smo 400 milijuna kuna kovanica eura, u idućih tjedan dana ćemo opkovati još pet milijuna. Očekujemo da ćemo doći do 996 posto predviđenog kovanog novca. Prodali smo 682 tisuće onih paketića eura za 100 kuna, a 390 tisuća je još u bankama", kazao je.

Apelirao je na građane da se opskrbe gotovinom. "Neka se građani opskrbe gotovinom, prije 1. siječnja dobro je imati nešto gotovine, 2. siječnja bi već sve trebalo funkcionirati normalno", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo