A što kaže politički vrh? / Plenković o uhićenom ravnatelju HRT-a: 'Može se imenovati v. d., a onda će Sabor izabrati nekog novog'

Jedni otvoreno govore da će uhićenih biti još, drugi o uhićenima već govore u prošlom vremenu. No, netko kaže da za Bačića tek treba vidjeti

1.7.2021.
18:35
VOYO logo

Nova uhićenja pozdravlja zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Predsjedniku ZoranuMilanoviću sporan je tajming pa pita zašto se s tim nije krenulo prije izbora.

Zbog suradnje s pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, prozvao je i HDZ i premijera Andreja Plenkovića, koji pak odgovara da su to "mantranja šarlatana". RTL-ova Marina Brcković popratila je što se sve danas događalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija i danas u Gradskom poglavarstvu. Ovoga puta češljali su dokumentaciju iz Ureda za mjesnu samoupravu uhićenog pomoćnika pročelnika Darka Baruna.

"Očito se nastavljaju uhićenja, vjerujem da će toga biti još. Vidite da je nekoliko krakova istrage i da je to nešto što je trajalo godinama. Mogu reći da se na neki način nad Zagreb nadvio oblak korupcije, a ono što je moj cilj da se nebo iznad Zagreba razvedri", komentirao je gradonačelnik Tomašević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspetljavanjem korupcijske hobotnice zadovoljan je i predsjednik Milanović:

"Došla maca na vratanca. I Yutel je nastradao, vidim. Prema onome što sada vidimo to se radi o ljudima koji su prije svega poslovno-financijski kartel, a onda su spremni dati uslugu. Svi su tako incestno i obiteljski povezani da se to ne da gledati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se pita i zašto se s uhićenjima krenulo tek sad. 

"Naravno, nakon izbora, da ne bi slučajno DORH i USKOK radili svoj posao prije izbora", odmah je i odgovorio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su sve ljudi koji su bili dio kruga pokojnog gradonačelnika Milana Bandića kojemu su HDZ, odnosno Plenković i njegova ekipa pružali bratsku pomoć. To trebate pitati njega je li mu sad neugodno zbog toga."

"Da je to moglo biti prije izbora, ali da nisu htjeli ili nisu smjeli!? Ne znam odakle takvi zaključci. Takve koncertacije pravosudnih tijela koje su neovisne i samostalne, s izvršnom vlašću nema. Nitko nema uvid u tajne izvode, za razliku od vremena kad je on (Milanović) bio predsjednik Vlade, što je i sam govorio, i ostvaruju rezultate u borbi protiv korupcije", uzvratio je Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je iza rešetaka završio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, Milanović smatra da iz programa javne televizije treba maknuti dnevnu politiku:

"Treba ukinuti informativno-politički program, možda zadržati gospodarski. Smatram da HRT kao javni, ali u stvari stranački servis HDZ-a, kad je politika u pitanju, treba naprosto osloboditi tog tereta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče ravnatelja HRT-a, on je, čini mi se, u četvrtoj godini mandata. Ovo je dakle nova okolnost. Može se imenovati v. d., pa osoba koja zamjenjuje u ovom okolnostima ravnatelja sukladno njihovom statutu, a onda će Sabor izabrati nekog novog", kazao je po pitanju Bačića Plenković.

Ministrica kulture Nina Obuljen rekla je međutim:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi u ovome trenutku niti ne znamo je li glavni ravnatelj u ovom postupku kao optuženik ili svjedok. Čim to bude jasno sva tijela koja su za to zadužena će donijeti odgovarajuće odluke."

Bačićevo razrješenje traži saborska oporba i sindikati pri HRT-u, a o tome će Odbor za medije odlučivati u srijedu. Do tada će na čelu javne televizije privremeno biti ravnatelj Programa kojeg je na tu poziciju postavio upravo Kazimir Bačić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo