nakon sjednice hdz-a /

Plenković o prijedlogu Paladina za ministra: 'On je mlad, treba nam nova energija'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Plenković obratio se javnosti nakon sjednice HDZ-a, gdje je komentirao mjere za ublažavanje cijena energenata i odabir novog ministra graditeljstva

7.3.2022.
17:30
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

"24. veljače izazvao je tektonske pomake u sigurnosnoj arhitekturi svijeta. Dvije dramatične krize vezane su uz ogroman rast cijena energenata i ogroman izbjeglički val koji je do danas dosegao 1,8 milijuna ljudi, a procjene su da će se sve više i više povećavati", rekao je Andrej Plenković.

"Mi smo danas donijeli dvije uredbe koje su ublažile rast cijena benzina. Podsjetiti ću da je vlada prije dva tjedna donijela veliki paket pomoći gospodarstvu, sa subvencijama cijena struje i plina", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da su mjere usmjerene na pomoć najsiromašnijim slojevima građana i umirovljenicima, a da će dodatno ćemo ići s potporama poljoprivredi ribarstvu.

"Naše temeljne zadaće biti će osigurati opskrbu energenata, a baviti ćemo se pitanima sigurnosti koja sada dobiva novu dimenziju, brinuti ćemo da ekonomski udar na građane bude čim manji", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predstavili smo kandidata za novog ministra graditeljstva, gospodina Ivana Paladina, sutra u 9 ćemo razgovarati s kolegama iz parlamentarne većine, ukoliko dobije njihovu potporu krenuti ćemo u proceduru u Saboru", rekao je Plenković.

Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Image
gužve na benzinskim postajama /

Od sutra Vlada najavila poskupljenje benzina i dizela: Pogledajte nove cijene

Rekao je i da su posvećeni čim skorijoj obnovi potresom pogođenih područja, a podsjetio je i da su prije dva tjedna u Briselu produžili rok za dodijalu EU sredstava za obnovu do lipnja 2023.

Na pitanje kao to da novi ministar nije iz redova HDZ kaže da su imali konzultacije sa partnerima i da su željeli da resor preuzme netko od njih.

"Odgodili smo tu temu zbog niza zbivanja. Gospodin Paladino je u krugu ljudi koji podržava HDZ i pripada ovom ideološkom krugu, ima iskustva i bavio se građevinskim sektorom. Treba nam nova energija, on je mlad ali ima iskustva, i biti će dodana vrijednost", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je prošli puta njegova gesta da predloži nekog od koalicijskih partnera kako bi ojačao liberalni blok, dobila negativnu dimenziju, a da je Stjepan Čuraj dobio niz nepravednih kritika.

"Kada to nije prošlo, uz svu dobru namjeru, smo postavili tako da su rekli da koga god ja predložim oni će ga podržati", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i navode da je predloženi novi ministar graditeljstva imao veze s ruskim investicijama.

"Meni je krivo da je ta informacija izašla u javnost, oni kojima političari ne valjaju, sada im neće valjati menadžeri, to što je čovjek imao doticaja s rusim investitorima i gospodarstvenicima ne znači da je on Rus. A i da je Rus, nije ni to neki problem. Radio je u nizu energetskih kompanija, već niz godina nema doticaja s ruskim kompanijama. Pojasniti će sve što treba Saborskim odborima", rekao je Plenković.

Na pitanje je li Josip Aladrović i dalje ministar, Plenković je odgovorio da je. Najavio je i izmjenu Zakona o Vladi, da bi se ukinuo, kako je rekao, relikt o imunitetu ministara.

"Za slučaj da se u sudskom postupku ne dokaže da je neki od članova Vlade kriv, onda je to ogroman problem. Ne za reputaciju Vlade, nego sistemski problem", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo