sjednica vlade / Plenković o premlaćivanju migranata: 'Odmah sam nazvao Božinovića. Hrvatska poštuje svoje zakone i međunarodne propise'

Ne želimo imati bilo kakva postupanja kakva nisu u skladu s našim pravnim poretkom, rekao je

7.10.2021.
12:20
VOYO logo

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se prvo na potres koji je sinoć dobro uzdrmao Dalmaciju. 

"Jučer je bio potres s epicentrom blizu Trilja, čuo sam se s Bobanom, gradonačelnikom Trilja, očito su bile tek manje štete. Možemo reći da smo okolnostima ovih potresa dobro prošli", započeo je sjednicu premijer Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvijestio je da je 1.842.185 ljudi je ukupno cijepljeno prvom dozom, a to je 54,5 posto odraslih. Ukupno odraslih je cijepljeno 51,1 posto.

"Donirali smo 710 tisuća doza cjepiva, a još ćemo. Na taj načn ćemo pokazati svoju odgovornost prema onima koji nemaju dovoljno doza. Vidjeli ste da je broj zaraženih malo ispod 2 000, 8875 novih slučajeva u 7 dana. Podatak koji je jako važan, od njih čak 6977 ili 78,6 nije cijepljeno. Cijelo vrijeme je taj omjer 1 naprema 4. Pozivam sve da se cijepe opet", poručio premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na snimku premlaćivanja migranata rekvši da je sinoć nazvao Davora Božinovića kako bi se napravilo opširno istraživanje, jer Hrvatska poštuje svoje zakone i međunarodne propise.

"Ne želimo imati bilo kakva postupanja kakva nisu u skladu s našim pravnim poretkom", rekao je, dodavši da Hrvatska ima zadaću sprječavati nezakonite migracije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio da očekuje izvješće od svih nadležnih službi što se zaista događa.

Premijer je također izdvojio je i jučerašnji sastanak na vrhu EU-zapadni Balkan u Sloveniji: "Mislim da su poruke koje su odaslane bile vrlo pozitivne, dobre za naše susjede".  Rekao je da je od srpskog predsjednika Vučića zatražio da se riješi negiranje hrvatskog jezika u udžbenicima, što je na štetu hrvatske manjine u Srbiji i obrazovnog ciklusa sviju u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takošer rekao je da u dogovoru s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom zatražili su da se verificiraju određeni podaci dostavljeni Srbiji u sklopu rješavanja pitanje nestalih osoba.

Zatim je zahvalio  Aladroviću na predstavljanju novih zakona i akcijskih planova, poručivši da je velika reforme socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da će znatno pomoći borbi protiv siromaštva. Novi zakon o sprečavanu sukob interesa je pregledniiji i lakši za primjenu, proširuje se njegova primjena na nova tijela, nove čelnike, krug onih koji su obuhvaćenio novim zakonomn se širi. Smanjuju se šanse za bilo kakve koruptivne aktivnosti. Uvodi se obveza deklariranja sukoba interesa, produljuje se tzv. proces hlađenja dužnosnika", rekao je.

O Zakonu o sprečavanju sukoba interesa kaže kako sadrži niz unaprijeđenja u odnosu na stari tekst te da je lakši za primjenu i za dužnosnike i za Povjerenstvo, dodavšid a  je kako je tu i obveza deklariranja sukoba interesa, a nabrojao je i nekoliko drugih promjena koje donosi novi tekst zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Imovinske kartice podnosit će se svake godine, povećavaju se sankcije za kršenje odredbi zakona”, kazap je premijer. “Članak pet ostaje u Zakonu i Povjerenstvo će ga moći primjenjivati kako je to utvrđeno u presudama Visokog upravnog suda”, rekao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se intenzivira cijepljenje među zdravstvenim radnicima čiji je obuhvat sada 71 posto, a najveći porast je među medicinskim sestrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udio novozaraženih u testiranima je 16.58 posto danas. Gotovo 79 posto zaraženi je necijepljeno u zadnjih tjedan dana. 823 su u bolnici, na respiratoru je 119. Najveće povećanje cijepljenih bilježimo među medicinskim sestrama i drugim medicinskim djelatnicima. Patronažne sestre su kontaktirale preko 4000 ljudi, samo 25 posto odlučilo se na cijepljenje", rekao je ministar Beroš. 

Također je zahvalio svim zaposlenicima na dobroj organizaciji. "Testirano je 11567 njih 41 bilo je pozitivno. 36 zaposlenika odbilo je testiranje, nadamo se privremeno. MInistarstvo zdravstva osnovalo je povjerenstvo za onkologiju, cilj je priprema za liječenje u post covidu. Sigurnost i zdravlje naših građana su naš imperativ. Uvođenje potvrda novi je iskorak u sprečavanju širenja zaraze. Danas obilježavamo nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Uslijed provedbe programa, bilježimo značajan pad mortaliteta, ali bilježimo sad 10 poso manje pregleda. Pozivamo sve građane na preventivne preglede. Ne postoji razlog za propuštanje pregleda. Ne dopustimo da nas covid spriječi u redovitim pregledima", rekao je Beroš. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo