'PROVOKACIJA NIJE USPJELA' /

VIDEO Plenković o pokušaju ulaska Vojske Srbije u Hrvatsku: 'Srbija je pokušala izazvati incident'

'Vodimo ozbiljnu politiku kao članica EU i NATO-a, poštujemo prava manjina, uključujuću i onu srpsku'

7.9.2019.
17:15
VOYO logo

Pripadnici Vojske Srbije pokušalo su na graničnom prijelazu Bajakovo ući u Hrvatsku kako bi sudjelovali na obilježavanju jasenovačkih novomučenika u manastiru Svetog Jovana krstitelja u Jasenovcu, ali to im je zabranjeno te je izazvalo brojne reakcije, među kojima je i ona premijera Andreja Plenkovića.

"Riječ je o pokušaju koji očito nije imao komemorativni karakter, već je namjera bila provokacija i izazivanje incidenta. Tako nešto je protivno međunarodnom pravu, za nas je kao državu neprihvatljiva i mi je najoštrije osuđujemo. Hrvatski građani moraju znati da Vlada i sve njene institucije štite naš pravni poredak i ne dopuštaju ovakve provokacije. Institucije Republike Hrvatske djelovale su učinkovito i spriječile provokaciju i pokušaj izazivanja incidenta", naglasio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Srbije AleksandarVulin osudio je zabranu prelaska granice i zatražio ispriku te nazvao Hrvatsku zemljom Ante Pavelića i Hrvate njegovim sljedbenicima.

"Ovih "Vulinovih 11" koji su htjeli doći u Hrvatsku, očito je zaboravilo maksimu Dušana Kovačevića i rečenicu PavlaVujisića "propisi su propisi". Bilo bi dobro da poštuju propise, međunarodno pravo i ne rade akte koji su očita djela provokacije i kršenja međunarodnog prava. Sve ostalo je klasična vježba politikanstva i dizanja tenzija između Hrvatske i Srbije. Mi smo tu priču od njih puno puta čuli i nijednom nasjeli. Vodimo ozbiljnu politiku kao članica EU i NATO-a, poštujemo prava manjina, uključujuću i onu srpsku. Isto tako, očekujemo da Srbija tretira s respektom Hrvatsku i Hrvate u Srbiji", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevezano za ovaj slučaj, predsjednik SDP-a Davor Bernardić je optužio Plenkovića i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da su sve znali oko slučaja Damira Škare, ali su šutjeli.

"I tim izjavama Bernardić još jednom laže, dezinformira, zagađuje komunikacijski prostor neistinitim tvrdnjama i informacijama, koristeći jedan mučan događaj... Naravno da nismo imali nikakve informacije o tome, a policija je djelovala učinkovito i onako kako institucije moraju djelovati i raditi. A Bernardićeve izjave su na tragu svega što od njega slušamo, a to su praznina i laž", komentirao je premijer.

Što se tiče MiloradaPupovca i koalicije sa SDSS-om, premijer je bio kratak.

"Mi razgovaramo kontinuirano."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo