OGLASIO SE IZ SLOVENIJE / Plenković o aferi: 'Nije mi poznato kako je ovo promaknulo INA-i. Očito im sustav nadzora nije prestrog'

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Plenković je rekao da afera nije otkrivena slučajno već zbog aktiviranja mehanizama koji su za to nadležni

29.8.2022.
14:28
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na 17. Strateškom forumu na Bledu. Oglasio se o aferi s prodajom plina koja potresa Hrvatsku:

"Čestitam svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovoga slučaja. Zakonski okvir koji u Hrvatskoj postoji za suzbijanje i otkrivanje pranja novca je takav da banke kad god primijete sumnjivu transakciju pale alarm kod onih koji su nadležni. Moraju obavijestiti Ured za sprječavanje pranja novca koji djeluje u okviru Ministarstva financija. To se ništa ne događa slučajno već poštivanjem propisa. Nije slučaj nego aktiviranje mehanizama koji su za to nadležni sukladno propisima u Republici Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i da je vidio priopćenje INA-e.

Image
USKOK-ova istraga /

INA se oglasila prvi put od početka afere: 'Uprava i Nadzorni odbor nisu odobrili sporne ugovore'

Image
USKOK-ova istraga /

INA se oglasila prvi put od početka afere: 'Uprava i Nadzorni odbor nisu odobrili sporne ugovore'

"Oni očito u hijerarhiji imaju određene ovlasti koja razina upravljanja ima ovlasti za potpisivanje koje vrste ugovora. Kako im je ovo promaklo, meni nije poznato. Očito da taj sustav unutarnjeg nadzora i kontrola nije bio prestrog. Ministar Filipović je održao sastanak i zatražio je striktnu kontrolu poslovanja, sve moguće aktivnosti da Hrvatska kao suvlasnik do kraja razumije kako se ovi poslovni procesi donošenja odluka na predmetima poput ovog donose. Očito to nije vidio dovoljan broj ljudi. Ako je vidio, nije reagirao. Onda je to još veći stupanj odgovornosti", dodao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uprava kompanije ima najveću odgovornost, nadzorni odbor dolazi u drugoj fazi. Ovakve razine mora nadzirati Uprava i svi ispod njih koji kontroliraju procese. Nadzorni odbor je tu tek na kraju priče", kazao je i dodao da će poduzeti sve odgovarajuće korake. Istaknuo je da državna tijela djeluju sinergijski i da je to najvažnije.

"Ne poznajem tog gospodina. To što je neko na nižoj razini u INA-i član stranke ili područnog odbora, to je tako. Prema njemu će djelovati stranačka tijela i nadležna gradska organizacija. Nije to čovjek koji ima bilo kakav upliv u politiku stranke", rekao je Plenković i dodao da nije realno da će ostati u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da nema uvid u tijek postupanja te da je iz priopćenja DORH-a jasno definiran krug osumnjičenih.

Prokomentirao je i reakcije oporbe: "Što hoće oni, gdje je to Dončić naučio, u Kragujevcu s Grbinom?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li Vlada iz slavonske Plinare izviještena o problemima: "Prvi put to čujem. Tko je to i kad rekao i kome?"

Dotaknuo se i na optužnice protiv hrvatskih pilota:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadležnost Srbije nad zločinima počinjenim na teritorijima drugih država za nas je neprihvatljiva. Postojala je međunarodna instanca Haški sud. Sad 27 godina nakon podižu optužnise protiv Hrvata pilota ne dolazi u obzir. Taj predmet za nas kao državu ne postoji", rekao je premijer i dodao da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo