sjednica vlade /

Plenković: 'Nema te mjere koja je snažnija od osobne odgovornosti. Jedna od 45 zaraženih osoba će umrijeti u narednim tjednima'

Važno je apelirati na osobnu odgovornost sugrađana. Vodimo se politikom laganijih mjera, rekao je Plenković

8.4.2021.
12:29
VOYO logo

Danas u 12 sati, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održala se 52. sjednica Vlade RH. Na dnevnom redu, između ostalog, su informacije o aktualnom stanju vezanom uz koronavirus, potres te prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o vodama.

Image
službene brojke /

Stožer objavio najnovije podatke: U Hrvatskoj 3217 novooboljelih od korone, preminulo 36 ljudi

Image
službene brojke /

Stožer objavio najnovije podatke: U Hrvatskoj 3217 novooboljelih od korone, preminulo 36 ljudi

Porast zaraženih i cijepljenje

Premijer Plenković na početku se osvrnuo na situaciju s koronavirusom. Danas je zabilježeno 3217 novih slučajeva koronavirusa na 11.0216 testiranih. Preminulo je 36 osoba. ''Brojevi su se povećali za otprilike 800-tinjak slučajeva nego prije osam dana što je vjerojatno posljedica druženja za uskršnjih blagdana. Važno je apelirati na osobnu odgovornost sugrađana. Vodimo se politikom laganijih mjera. Da bismo mogli nastaviti s ovakvim okolnostima, važno je da ljudi razumiju da će na 45 zaraženih osoba, prema statistici koju sad imamo, jedna preminuti u narednim tjednima. Ta činjenica je vrlo važna. Zbog toga apeliram na sve da naprave one minimume, malo je možda i neobično o tome govoriti nakon toliko mjeseci pandemije...još jednom apel svima i da se nose maske, provjetravaju prostorije, da se ne bude blizu drugim osobama. Nema te mjere koju stožer može donijeti koja je snažnija od osobne odgovornosti'', poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, komentirao je cijepljenje i uporabu AstraZenecinog cjepiva. ''EMA je bila jasna, koristi su veće od rizika koji su povezani s nuspojavama. Nakon što smo se prije dva tjedna cijepili i ja i predsjednik Sabora, i ministar zdravstva, ne vidim da imamo nekih poteškoća što znači da je i ovo cjepivo pouzdano i s njim se treba nastaviti cijepiti. Osigurali smo još 747 tisuća Pfizerovog cjepiva. Ukupno ćemo imati minimalno oko dva i pol milijuna doza cjepiva do 30. lipnja što je manje zbog kašnjenja isporuke, no i s tim ćemo moći cijepiti više od 50 posto odrasle populacije kao pripremu za ljetne mjesece. Još jednom apeliram na sve na odgovornost i procjepljivanje'', kazao je Plenković.

Preminula djevojčica i napad u Ivanić Gradu

Premijer se osvrnuo i na slučaj preminule djevojčice iz Nove Gradiške. ''Nažalost imali smo težak slučaj u Novoj Gradiški koji je zgrozio hrvatsku javnost. Još jednom izražavamo žaljenje i osuđujemo slijed takvih događaja. Ravnatelj Centra je smijenjen, u tijeku su nadzori i inspekcijski i svi drugi, koji su ključni da se utvrdi je li došlo do profesionalnih pogrešaka i da se identificira odgovornost konkretnih osoba'', rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i napad na socijalnog radnika u Ivanić Gradu. ''Ministar Aladrović nas je izvijestio da je jutros bio još jedan incident u Ivanić Gradu, međutim, zahvaljujući činjenici da smo u mandatu prve Vlade ustrojili tehničko-fizičku zaštitu u centrima za socijalnu skrb, napad je spriječen i policija je promptno reagirala''.

Premijer je također čestitao Svjetski dan Roma i zahvalio na jučerašnjoj raspravi na tijekom Aktualnog prijepodneva.

Također je napomenuo i da je bio na otvorenju vrtića. ''Jučer smo ministrica Vučković i ja bili u Mariji Bistrici na otvorenju jednog dječjeg vrtića kroz projekt ruralnog razvoja. Gradi se 200 dječjih vrtića diljem Hrvatske u naseljima od oko pet tisuća stanovnika. Ukupna investicija je više od milijardu kuna. Radi se o konkretnoj demografskoj mjeri'', kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo